Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt regjeringskvartal

Nye protester mot regjeringskvartalet: Taperne samler seg om klage

Trøbbelet rundt det nye regjeringskvartalet fortsetter. Flere av arkitektkontorene som tapte arkitektkonkurransen samler seg i klage mot Statsbygg.

VANT: Team Urbis med sitt konsept «Adapt». Foto: Team Urbis/Statsbygg
VANT: Team Urbis med sitt konsept «Adapt». Foto: Team Urbis/Statsbygg Vis mer

I september ble det kjent at arkitektteamet Team Urbis vant arkitektkonkurransen om å utforme det nye regjeringskvartalet.

Det skapte furore: Arkitektteamet G8+ klaget på konkurransen, og hevdet at den ikke hadde foregått etter boka. Statsbygg avviste klagen.

Men nå har en rekke av arkitektgruppene som tapte konkurransen samlet seg i protest mot Statsbygg.

De har levert klage til Kofa (Klagenemnda for offentlige anskaffelser).

- Sterkt signal

Bak klagen står arkitektgruppene Team G8+, Team R25, Team Niels Torp, Team R og Team Magma (se faktaboks nederst).

- Det at representanter fra nesten alle arkitektgruppene i konkurransen nå står bak en felles klage, er i seg selv et sterkt signal, sier advokat Inger Roll-Matthiesen fra advokatfirmaet Schjødt, som representerer klagerne.

- Det som er viktig for våre klienter nå, er å få belyst om Statsbygg har gjennomført konkurransen riktig. Det har stor betydning for dem i fremtiden og for hva som skal være tillatt i fremtidige plan- og designkonkurranser, sier hun.

Klagerne viderebringer mange av de samme momentene som Team G8+ opprinnelig fremholdt på i sin klage til Statsbygg, ifølge advokaten.

- Inhabile

Klagerne hevder blant annet at vinnerteamet Team Urbis hadde en konkurransefordel, fordi selskaper i teamet blant annet har utviklet reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet for Statsbygg.

Denne fordelen skulle Statsbygg utligne i konkurransen, og tilbudene ble levert inn anonymt. Men ifølge Team G8+ var konkurransefordelen mye større og mer omfattende enn tidligere opplyst. I tillegg påstås det at to av jurymedlemmene var inhabile.

Klagerne mener at Statsbygg «har brutt regelverket ved at ansatte hos Statsbygg må anses inhabile,» ifølge Kofa.

- Man er spesielt kritiske til at medlemmer av juryen hadde samarbeidet tett med nøkkelpersoner i vinnerprosjektet i forbindelse med den forutgående reguleringsprosessen, for så senere å delta i avgjørelsen av plan- og designkonkurransen, sier Roll-Matthiesen.

Klagerne mener at Statsbygg dermed har brutt regelverket for offentlige anskaffelser. Det er det Kofa nå skal vurdere.

- Våre klienter håper å få en rådgivende uttalelse fra Kofa, som er eksperter i offentlige anskaffelser. Selv om organets uttalelser er rådgivende, veier de tungt i bransjen, sier Roll-Matthiesen.

Hun mener det viktigste er å klarlegge hva som gjelder når det arrangeres konkurranser i forbindelse med store prosjekter.

- Aktørene legger omfattende ressurser inn i denne type konkurranser, og det er derfor viktig at spillereglene er klare, sier advokaten.

Kan gå til erstatningssøksmål

Arkitektgruppen Team G8+ kom på andreplass i konkurransen om utformingen av regjeringskvartalet.

Da Statsbygg avviste klagen deres, valgte de å ikke begjære en midlertidig forføyning for å stoppe utbyggingen av regjeringskvartalet i november.

Men arkitektgruppen har ennå ikke bestemt seg for om de vil gå til erstatningssøksmål.

- Det har man fremdeles god tid til å vurdere. Det gjør vi ikke nå, sier Roll-Matthiesen.

Avviser inhabilitet

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg ønsker ikke å kommentere påstandene i klagen, og viser til at det er en pågående klagebehandling hos Kofa.

- Jeg ønsker ikke å gå inn i påstandene som denne klagen anfører nå, sier Njaa Aschim.

Hun viser til det svaret Statsbygg ga i forbindelse med Team G8+ sin klage.

Der står det blant annet at Statsbygg etter en grundig gjennomgang ikke finner noe grunnlag for å avvise Team Urbis fra konkurransen, og at «tildelingsbeslutningen er fattet fullt ut i overensstemmelse med anskaffelsesregelverket».

Statsbygg avviser inhabilitet, og skriver at «Det er ingen holdepunkter for særlige bindinger mellom jurymedlemmer og Nordic/Urbis».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media