Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Tannhelse

Nye refusjonsregler i tannbehandling fra nyttår

Helsedirektoratet foreslår nå at taksten som gir støtte til mer enn en arbeidsoperasjon hos tannlege, skal sløyfes fra nyttår. Støtte fra trygden kan du få dersom barnet kommer igjen en annen dag.

LYTT TIL VÅRE FORSLAG: Fagmiljøet har foreslått en rekke tiltak som vil spare trygden for utgifter, og ikke medføre økte egenandeler og unødvendige tannlegebesøk for barnefamiliene.

Det er å håpe at politikerne vil lytte til disse forslagene, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYTT TIL VÅRE FORSLAG: Fagmiljøet har foreslått en rekke tiltak som vil spare trygden for utgifter, og ikke medføre økte egenandeler og unødvendige tannlegebesøk for barnefamiliene. Det er å håpe at politikerne vil lytte til disse forslagene, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har fått skade på bilen din. Den er forsikret og er satt inn på verksted. Det må skiftes en skjerm og en hovedlykt. Forsikringsselskapets nye retningslinjer sier at bare en arbeidsoperasjon pr. besøk dekkes av selskapet. Du kan få skiftet skjermen i dag, men for å få forsikringspenger for ny lykt, må du levere bilen inn en annen dag.

Stein Haugen-Flermoe.
Stein Haugen-Flermoe. Vis mer

Dette høres urimelig ut, og ville vel ikke bli akseptert verken av verkstedet eller bileier.

Verkstedfolkene i metaforen over er kjeveortopedene. Barn med tannregulering må inn på «verkstedet» med noen ukers mellomrom for å justere og reparere reguleringsapparatene.

En vanlig behandlingsseanse kan bestå i at det limes en eller flere klosser på tennene og at reguleringstråden skiftes.

Helsedirektoratet foreslår nå at dersom det limes en kloss, må du selv betale for tråden fordi taksten som gir støtte til mer enn en arbeidsoperasjon skal sløyfes fra nyttår. Støtte fra trygden kan du få dersom barnet kommer igjen en annen dag.

Jobb- og skolefravær og økte reiseutgifter vil føre til at barnefamiliene går glipp av trygderefusjonen og betaler for ekstra arbeidsoperasjon fra egen lomme.

Fagmiljøet har foreslått en rekke tiltak som vil spare trygden for utgifter, og ikke medføre økte egenandeler og unødvendige tannlegebesøk for barnefamiliene.

Det er å håpe at politikerne vil lytte til disse forslagene og derved bidra til å redde et godt fungerende system som ved fornuftige justeringer vil kunne spare både Staten og foreldrene for unødige utgifter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!