OPPRØRER: Donald Trump har ingen støtte i det republikanske partihierarkiet, men takket være reformer i de politiske partiene i 1960- og 70-åra, kan han gå direkte til grasrota. Foto: REBECCA COOK  Reuters
OPPRØRER: Donald Trump har ingen støtte i det republikanske partihierarkiet, men takket være reformer i de politiske partiene i 1960- og 70-åra, kan han gå direkte til grasrota. Foto: REBECCA COOK Reuters Vis mer

- Nye regler åpnet valget av presidentkandidater for alle. Det er det nok noen som angrer på nå

Det republikanske partiet kan takke Vietnamkrigen for Donald Trumps invasjon av nominasjonsprosessen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den gangen de røykfylte bakrommene var mer enn en metafor, ble presidentkandidatene utpekt av grå eminenser og lokale småkonger. Så kom 1960-åra med sine opprør mot autoriteter og hierarkier, også i de to store politiske partiene.

Presidentkandidatene for de to store partiene i USA utpekes formelt av landsmøtene sommeren før valget. De fleste delegatene til landsmøtene velges i primærvalg eller partimøter, avhengig av reglene i den enkelte delstat.Nominasjonsprosessen slik vi kjenner den, ble fastlagt fra 1972 som del av åpenhetsreformer i de store partiene.Et stort antall kandidater registrerer seg ved hvert valg. I Det republikanske partiet regnes i år 17 av disse som nasjonalt interessante. Hos demokratene er tallet fem.De første avstemningene er planlagt i februar 2016, i Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina.Forretningsmannen Donald Trump har ledet den republikanske nominasjonskampen klart på meningsmålingene den siste måneden.

Bakrommene ble luftet ut og nye regler åpnet valget av presidentkandidater for alle. Det er det nok noen som angrer på nå.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn