DEBATT

Debatt: Nytt taxi-regelverk

Nye regler for ei ny tid

Stortingets vedtak om nytt regelverk i taxinæringen, fjerner viktige etableringshindre som driveplikten og behovsprøving. Det gjør at flere selskaper kan tilby denne typen tjenester.

GAMMEL ORDNING SKROTES: Taxibransjen har grovt sett hatt dagens organisering siden hestedrosjenes tid. Løyve til å kjøre taxi har blitt tildelt løyvehaverne, og de har beholdt dette godet livet ut, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GAMMEL ORDNING SKROTES: Taxibransjen har grovt sett hatt dagens organisering siden hestedrosjenes tid. Løyve til å kjøre taxi har blitt tildelt løyvehaverne, og de har beholdt dette godet livet ut, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 4. juni gjorde Stortinget et vedtak som vil gi deg en bedre opplevelse når du sitter i baksetet på en taxi. Taximarkedet har hatt utdatert regelverk å forholde seg til, og det har gått ut over tilbudet til forbrukerne, og kvaliteten på tjenesten.

På sykkelveien har elsykler, selvbalanserende kjøretøy og elektriske sparkesykler dukket opp de siste åra. På veien har flere biler nå fått autopiloter, og selvkjørende busser prøves ut i flere områder av landet. Forbrukerne prøver interessert de nye løsningene ut. Noen brer om seg, andre gjør det ikke.

Delingsøkonomien har åpnet for at biler kan brukes større deler av tida. Hvis flere husstander deler samme bil, vil det være behov for langt færre biler.

Gjennom Nabobil og GoMore kan du i dag leie andre privatpersoners biler, for en rimelig penge. Det har gitt en stor tilgang på biler du kan leie, og bilene befinner seg ofte nært der du selv bor. Eier du selv en bil kan du få inntekter til vedlikehold og service på bilen gjennom å leie den ut når du ikke trenger den selv.

Utviklingen er rask. Regelverk som ble utformet flere tiår før disse nye ideene dukket opp, kan stå i veien for at nye produkter og tjenester kan komme på markedet. Politikere kan ikke lede an i denne raske utviklingen, men de kan bidra med å tilrettelegge for at disse innovative tjenestene kommer oss forbrukere til gode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer