Nye sanger for cikadene

Når komponist Asbjørn Schaathun skriver for jubilerende Cikada får han det akkurat som han vil.

- Cikada har vært med på å bringe norsk samtidsmusikk opp på internasjonalt nivå. Et ensemble som Cikada står ikke tilbake for noe, og gir meg som komponist frihet til å skrive musikk akkurat slik jeg vil. Jeg vet at hvis ikke disse musikerne klarer å trenge inn i den, vel, da bør jeg forandre ett eller annet.

Attesten kommer fra komponisten Asbjørn Schaathun, pt. vikar for to komposisjonsprofessorer ved Norges musikkhøgskole og en av Cikadas flittigste «brukere».

Banebrytende


Når Cikada inviterer til jubileumskonsert på Oslos Cosmopolite i morgen kveld, er det hans «Triplis», «Triplis +» og «Our whisper woke no Clocks...» som skal framføres. Sammen med blant annet uroppføringen av Cecilie Ores «Non Nunquam». Kveldens festverk, «Det Sjuende Inseglet», har ukjent opphavsperson og spilles for første og siste gang.

- Teknisk og som inspirasjonskilde har Cikada flyttet milepæler, med formidable ringvirkninger, fortsetter Schaathun.

Kritikerros


- Nå er nivået slik at utenlandske kunstnere ber om å få komme hit. Og én viktig ting med Cikada: De øver. De har ikke blitt sedate og sluttet å øve, slik mange gjør når de blir litt internasjonalt anerkjente og får litt penger.

Cikada-musikerne fortsetter å innstudere et verk selv etter å ha framført det 25 ganger. Den holdningen er viktig, og temmelig unik, skryter Schaatun.

Hans ord understrekes av at Cikada i disse dager høster nasjonal og internasjonal kritikerros for sitt spill på ECMs Bent Sørensen-CD, «Birds and Bells». Det stopper ikke der, heller, om kort tid går Cikada Kvartett - Cikada er både duo, trio, kvartett og fullt ensemble - i studio for ECM på ny, denne gang sammen med Anette Peacock for å spille inn hennes musikk. Men først skal det jubileres.