FACEBOOK-INTEGRASJON: Nye Spotify lar deg importere dine Facebook-venner til kolonnen til høyre.
FACEBOOK-INTEGRASJON: Nye Spotify lar deg importere dine Facebook-venner til kolonnen til høyre.Vis mer

Nye Spotify er mer sosial

Facebook-integrasjon og synking mot dine mp3-filer.

|||Musikktjenesten Spotify vil bli en sosial medieplattform, og går samtidig i strupen på Apples iTunes. I dag klokka ti slapp selskapet versjon 0.4.3 av den populære streamingstjenesten, med viktige nyheter på flere områder.

FacebookMitt førsteinntrykk: Dette er en betydelig oppgradering av en allerede god tjeneste.

Nye Spotify har tett integrasjon mot Facebook. Du kan importere de av Facebook-vennene dine som har valgt samme funksjon til en egen kolonne i Spotify, og enkelte dele musikk med dem.

I går skrev jeg om Facebooks Open Graph, og hvordan selskapet vil bli selve navet i nettet. Dette er tankegangen, omsatt i praksis.

En egen «Inbox» lar deg enkelte motta eller dele låter eller spillelister med andre brukere, enten de er Facebook-venner eller bare Spotify-venner.

Sanger dine venner legger ut på Facebook dukker opp i din feed på Spotify, og du kan se hvor mange som faktisk har hørt på spillelister du deler med venner.

Men delingsfunksjonaliteten har sine baksider.

I det siste har jeg brukt konkurrenten Wimp mye, noe som har ført til at Spotify-spilling av et par kutt med Guru, dagen etter at han døde, fører ham helt til topps på min Top Tracks-liste. Enda merkerligere er det at Guru Guru - som jeg aldri (sverger) har hørt på, kommer på andre plass. Slikt er ikke bra for en bruker med atskillig sosial identitet knyttet til musikksmaken.

En mer avansert løsning for profiler lar deg opprette en brukerprofil med større dybde, og søke etter og importere andre brukerprofiler til din Spotify. Du kan også enkelte publisere din Spotify-profil på bloggen din eller andre steder på nettet.

Synk mot musikkblibliotekDen andre store nyheten er at du nå kan synke mp3-filer fra din PC eller Mac med Spotify-biblioteket, for å tette eventuelle huller. Dermed slipper du å hoppe mellom Spotify og annen musikkprogramvare, for eksempel når du vil høre Metallica, the Beatles eller andre artister som ikke finnes i Spotifys eget bibliotek. Nå kan du høre dem i Spotify likevel - om du har filene lokalt på din PC.

Dermed har du enda en grunn mindre til å bruke Apples iTunes, Winamp, eller annen lokal muskkkprogramvare.

Gratis og premiumDe nye funksjonene er tilgjengelige både for gratis- og premiumbrukere. Du kan lese mer om den nye funksjonaliteten i Spotifys blogg.

Dagens oppdatering fra Spotify betyr utvilsomt en enda kraftigere utfordring for norske Wimp, som skal forsøke å ta markedsandeler fra den suverene markedslederen. Det norske selskapet satser på sterk norsk profil, spillelister, nyhetsfokus og en generelt sterkere veiledning av brukerne fra den kompetente redaksjonen bak tjenesten.

Spotify vil i stedet la brukerne veilede hverandre - et grep som kanskje kan sies å være mer i tråd med det nye, sosiale nettets virkemåte.

Hva mener du? Liker du Spotifys nye, mer sosiale løsning, eller savner du en sterkere redaksjonell kvalitetsprofil, slik Wimp tilbyr?

SATSER SOSIALT: Spotify-grunnleggerne Daniel Ek og Martin Lorentzon satser på sosial funksjonalitet og Facebook-integrasjon. Foto: SPOTIFY
SATSER SOSIALT: Spotify-grunnleggerne Daniel Ek og Martin Lorentzon satser på sosial funksjonalitet og Facebook-integrasjon. Foto: SPOTIFY Vis mer