Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nye statsråder:
Søviknes-saken merket Siv for livet

Sex, løgn og krokodilletårer.

KROKODILLETÅRER: På pressekonferansen der daværende Frp-nestleder Terje Søviknes immrømmet å ha hatt sex med en beruset 16-åring på et FpU-landsmøte, tok Siv Jensen til tårene flere ganger. Hun tok det tungt at de ble omtalt som krokodilletårer.   Foto Jeanette Landfald / Dagbladet
KROKODILLETÅRER: På pressekonferansen der daværende Frp-nestleder Terje Søviknes immrømmet å ha hatt sex med en beruset 16-åring på et FpU-landsmøte, tok Siv Jensen til tårene flere ganger. Hun tok det tungt at de ble omtalt som krokodilletårer.   Foto Jeanette Landfald / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er noe av det aller verste jeg har vært med på. Jeg brukte lang tid på å komme over det. Om jeg egentlig har det - jeg er nok kanskje merket for livet», sa Siv Jensen til meg i boka «Siv. Portrett av en formann» for ti år siden.

Da omtalte hun begynnelsen av 2001 som selve vendepunktet for henne. Den såkalte Søviknes-saken blir sett som den direkte foranledningen til at hun ble formann i Fremskrittspartiet. Før det forsøkte partiledelsen å skjule det som hadde skjedd.

I dag utnevnes Terje Søviknes, ifølge en rekke medier, til ny statsråd. Det er lenge siden sexskandalene herjet Fremskrittspartiet og han måtte gå av som nestleder. Siden den gang har Søviknes regjert som populær ordfører i Os, og Siv Jensen har kunnet feire tiårsjubileum som partileder. En skygge over glansen er likevel at ingen av dem har tatt noe endelig oppgjør med det som skjedde den gang.

24. januar 2001, flere måneder etter at både Siv Jensen og daværende formann Carl I. Hagen hadde fått vite at nestleder Terje Søviknes var anklaget for voldtekt, stilte de to nestlederne sammen opp i TV2-programmet Tabloid. De slo tilbake mot «rykteflommen» om dem selv - i runde ordelag listet de opp anklager om å ligge seg til topps, alkoholproblemer, voldtekt og sexmisbruk. Budskapet var krystallklart: «Hadde det vært et korn av sannhet i dem, ville vi selvsagt trukket oss».

12. februar holdt de likevel pressekonferanse for å innrømme at Terje Søviknes hadde hatt sex med ei 16 år gammel jente på FpUs landsmøte, etter å ha drukket alkohol sammen med henne. Både Hagen og Jensen hadde visst om saken siden oktober 2000, samtidig som også en annen voldtekstanklage preget overskriftene om Frp. De forsto godt hvor alvorlig det var. I sin bok «Ærlig talt» fra 2007 skrev Hagen at dette var første gang han ikke hadde betrodd seg til kona Eli og drøftet en viktig sak med henne, og at Siv Jensen virket bitter og anklagende: «Hvordan kunne du? Jeg trodde du var voksen! lyste øynene hennes.» Likevel, selv ikke på pressekonferansen med innrømmelsen ville Hagen gi opp kronprinsen, men forsvarte hvorfor han ikke var suspendert.

«Krokodilletårer» uttalte både SVs Kristin Halvorsen og Dagbladets Halvor Elvik om Siv Jensens opptreden på pressekonferansen. Hun var forbanna i flere år etterpå, over omtalen av det hun selv beskriver som en forsvarsmur som brøt sammen. Som jeg selv skrev i nevnte bok i 2006, om oss som fulgte pressekonferansen: «Vi håpet at hun gråt for de misbrukte. Men mange av oss tvilte likevel, for vi visste allerede at partiledelsen hadde gjort det de kunne for å hemmeligholde sexskandalene.»

Søviknes hadde blitt sittende som nestleder dersom ikke John Alvheim, Vidar Kleppe og flere andre i partiets stortingsgruppe insisterte på at Søviknes måtte gå. Frp-nestor Alvheim var rasende, og har siden oppsummert at hele partiledelsen løy i Søviknes-saken og kalt Tabloid-programmet for «et av de pinligste politiske programmer norsk fjernsyn noen gang har sendt.»

Carl I. Hagen har vært åpen om at han så for seg Søviknes som en av fire mulige arvtakere. Pål Atle Skjervengen og Tor Mikkel Wara marsjerte som kjent ut av partiet med de andre liberalistene på det beryktede landsmøtet på Bolkesjø i 1994. Da Terje Søviknes måtte gå, sto bare Siv Jensen igjen. Hun forsvarte ham i pressen med dem famøse uttalelsen «menn er menn», sto tett ved Carl I. Hagens side og overtok som partiformann fem år seinere.

Et grovt tillitsbrudd som det at en voksen nestleder misbruker sin stilling til å ha sex med en beruset 16-åring kan håndteres på ulike måter. Fremskrittspartiet forsøkte å skjule saken, beholde nestlederen og bagatelliserte i ettertid det som hadde skjedd. På egne nettsider hadde de fem år seinere en sterkt tendensiøs framstilling av saken, der det ble sådd tvil om det noen gang var noen voldtektsanklage og der hendelsen ble omtalt som «utroskap». Hagen omtalte i boka si det som skjedde på samme måte, og hevdet at Søviknes ble behandlet strengere enn andre fordi han kom fra Frp.

Til sammenlikning ble Venstres nestleder for fire år siden avslørt i en liknende sak. Da kalte partileder Trine Skei Grande umiddelbart inn til pressekonferanse og sa at «Han kan aldri vende tilbake som nestleder i Venstre. Dette er det groveste tillitsbruddet en tillitsvalgt kan begå.» Det var en forbilledlig håndtering av en alvorlig sak. Folk skal få muligheten til å gjøre opp for seg. Men noen tillitsbrudd er så grove at de vanskelig kan forsvare en videre karriere samme sted, særlig når man forsøker å skjule og bortforklare det som har skjedd, heller enn å ta konsekvensene av det.

Likevel er det ikke overraskende at Siv Jensen nå henter inn Terje Søviknes som ny statsråd. For ti år siden sa hun til meg at «Nå har han fått gjennomgå mer enn nok, det får være en grense.» Hun ville allerede da gjerne ha Søviknes tilbake på topp.

«Trollmannen fra Os» gjør comeback på toppen av norsk politikk etter en årrekke som hardtarbeidende og populær ordfører. Men skyggen av det som skjedde for femten år siden faller også på partileder Siv Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!