Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nye Strokes

The Strokes ble lei syttitallet og tester nå ut åttitallet i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Vinn eller forsvinn , var merkelappen som hang ved The Strokes da de skulle begynne innspillingen av tredjealbumet «First Impressions of Earth». Og det selv om debutskiva «Is This It» (2001) kan regnes som et av 2000-tallets mest toneangivende album. Med sine rett-fra-levra -riff og asfaltgrimete New York-stilisme var Julian Casablancas, Fab Moretti, Nilcolai Fraiture, Nick Valensi og Albert Hammond Jr både Stooges og Stones på en gang. «Is This It» fikk gutter til å gå i trange bukser, solgte bøttevis med Converse-sko, revitaliserte det klassiske rockeriffet og klinte nytt liv i sex, drugs & rock\'n\'roll-begrepet. The Strokes eide 2001.

Kopistband

Men det skal ikke være lett å være rockens redningsmenn. På andrealbumet «Room On Fire» (2003) kjørte gutta samme stil som tidligere, men glemte at hordene med kopistband hadde ført til at rockøyeblikket brente ut. Skiva ble møtt med likegyldighet. Folk var rett og slett lei rufsete retrorock, og det var tydeligvis The Strokes også. På «The First Impressions of Earth» har de dermed byttet ut gammelprodusenten Gordon Raphael med den glættere og mer new wave-orienterte David Kahne. Resultatet er et renere, tyngre og mer glam-inspirert lydbilde, og hei, det funker!

Skiftet inspirasjonskilder

Åpningssporet «You Only Live Once» har noen glitrende, nesten Bono-aktige nynnesekvenser, og er en fantastisk hyllest til det å brenne lyset i begge ender. Det er så man får lyst til å stikke ut og gjøre det samme selv. Og hvis man klarer å komme seg forbi spor 1, skjønner man at gutta har skiftet inspirasjonskilder siden sist. Den neonlysende singelen «Juicebox» høres ut som om den er kokt i hop med David Lynch og Bryan Ferry, med litt hjelp fra Queens Of The Stone Age. Man skulle nesten tro at «Ask Me Anything» er det syttiende sporet på Magnetic Fields «69 Love Songs», og på «Vision of Division» gauler Casablancas akkurat som Kurt Cobain. Da er det nesten en lettelse at de på «Razorblade» nok en gang stjeler Televisions «Marquee Moon»-riff. For selv om «First Impressions Of Earth» viser at The Strokes faktisk har omstillingsevne, blir det litt slitsomt at de fortsatt ikke har bestemt seg for hvilken vei de skal gå. Men det får vi vel se på neste skive, tenker jeg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!