Nye Tarjei Vesaas-dikt

Tarjei Vesaas: «Ver ny, vår draum».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den lyriske høstsesongen åpner fint med en ny, fyldig diktsamling av Tarjei Vesaas. "Ver ny, vår draum" - titelen dekker noe vesentlig av innholdet i samlingen; en stemning av håp, som stiger fra de mørke dypene i en livsmerket manns sjel. En stemning som blir kongenialt tolket i Johnny Halvorsens utsøkt vakre omslagstegning, hvor slanke strå reiser seg fra tjernets blå bunnfelt og tegner sin silhuett mot hvitt dagslys. Hadde tegneren bare kunnet dy seg for å plassere en naturalistisk liten bille på et blad, ville bildets renhet vært fullkommen.

Det henger vel sammen med en utvikling både hos dikteren selv og i hele verdenssituasjonen når Tarjei Vesaas ikke lenger oppholder seg så meget ved de dødelige farer som truer menneskeheten, og ikke lenger understreker menneskets ansvar så sterkt. Den nye samlingen har et overveiende sentral-lyrisk preg; det er først og fremst dikterens jeg som taler til leseren - hva enten nå det personlige pronomenet i første person står i entall, "eg", eller i flertall, "vi". Og det som taler ut av nøkkel-diktene, er fortrøstning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer