Nye tider

Presidentene Obama og Putin hadde sitt siste møte i Lima søndag. Det varte i fire minutter. Mer tid var ikke nødvendig. Det er allerede nye tider.

GAMLE TIDER: Barack Obama og Vladimir Putin på deres siste møte i Lima i helga. Foto: AFP/Brendan Smialowski/NTB/Scanpix
GAMLE TIDER: Barack Obama og Vladimir Putin på deres siste møte i Lima i helga. Foto: AFP/Brendan Smialowski/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et nytt politisk landskap tegner seg i en ikke alt for fjern horisont. Jordskjelvet som for alvor endret landskapet var selvsagt valget av Donald Trump som USAs neste president. Men også andre ting i internasjonal politikk tyder på nye tider. Folkeavstemningen i Storbritannia, som melder landet ut av EU, var varselet om det som skulle komme med Trump.

Valget i Frankrike i april neste år kan bli en ny politisk milepæl for Europa, ikke fordi nasjonalisten og innvandringsmotstanderen Marine Le Pen fra ytre høyre vil vinne, for det vil hun ikke. Men fordi Francois Fillon i helga seilte opp til å bli høyresidas sannsynlige kandidat i valget, og dermed en soleklar favoritt. Han vil verken melde Frankrike ut av EU, som le Pen, eller starte krig med muslimske innvandrere, slik både Le Pen og ex-president Nicolas Sarkozy vil. Men han vil ha et pragmatisk og avdramatisert forhold til Putins Russland, og han har sagt at han vil samarbeide om Syria. Det er nok til å snakke om nye horisonter - ja, kanskje et nytt jordskjelv - i internasjonal politikk.

Den store ideologiske markøren i internasjonal politikk de siste åra, har vært hvordan verden skulle forholde seg til Vladimir Putins Russland. Skal man ha et pragmatisk forhold til atomvåpensupermakten som har redigert geografien i sine nærområder, og som spiller høyt på diktatoren Bashar al-Assads side i Syria. Eller skal man straffe Russland for det landet allerede har gjort, og for å hindre det noen frykter vil være ytterligere forsøk på ekspansjon?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer