Nye toner fra Marte

Det er ikke mindre enn tre nye menn i Marte Kroghs liv. Nå deler hun deres tanker og følelser på ny CD. Fiolinisten skal også lanseres internasjonalt.

Mozart, Dvorak og Franck er mennene Marte Krogh har kretset rundt i vinter. 28. januar slippes plata «Sonatas» på selskapet Decca, og inneholder som tittelen antyder, sonater. Pianisten Einar Steen-Nøkleberg er medspiller, som han var det på hennes debutplate «Canzonetta» fra to år tilbake.

Må våge å lytte

To år siden, og mange porter er passert siden den gang. Siste plate var dedikert fiolinlitteraturens førstesvisker.

- Selv om det kanskje var en «light» debut for å etablere meg bredere i markedet, lytter jeg fortsatt til den med en god følelse.

- Blir det mer kjedelig nå med disse sonatene?

- Sonater kjedelige?? Er det virkelig noen som synes det?

Marte Krogh ser oppriktig forundret ned i tekoppen.

- Poenget er at du må bare ta sjansen på å lytte skikkelig. Det er ikke som noen tror at du må ha sterk kjennskap til klassisk musikk for å få glede av den. Det er ikke nødvendig å sette seg ned og tenke over det man lytter til.

Flaut

- Hvorfor valgte du akkurat disse sonatene blant mange tusen skrevne?

- Francks utrolig vakre sonate i A-dur hører til standardrepertoaret, og den har jeg spilt i mange år. Mozarts e-moll-sonate spilte jeg allerede som tiåring. Det morsomme er at jeg har et video-opptak fra den gang. Og det er virkelig bra. Ikke langt ifra der jeg er i dag, faktisk, sier hun og ler. Dvoraks sonate i A-dur kjente jeg nesten ikke til overhodet inntil nylig. Nesten flaut å si det. Det var Kjell Hillveg som anbefalte meg på det sterkeste å spille den inn.

Med inntekter fra forrige plateutgivelse, 3- 4 solistoppdrag i måneden og vikarjobb i Oslo-Filharmonien går det helt fint å leve som fiolinist i Norge. Nå kan det også bli mer. Marte skal til utlandet.

Klar for Asia

- I Asia og Skandinavia skal «Canzonetta» nå lanseres. Så har vi også noen veldige lovende kontakter i USA, hvilke kan jeg ikke si. Der blir det kanskje platelansering og konserter i løpet av et halvt år.

- Er du fornøyd med karrieren så langt?

- Både - og. Akkurat nå går det jo veldig bra, CD nummer to er ferdig innspilt. Men det er en ting jeg angrer på. Jeg burde dratt til utlandet i yngre alder for å få undervisning hos professorer og gode lærere. Rett og slett skaffet meg inspirasjon flere steder fra. Jeg burde ha skaffet meg litt mer konserterfaring også.

- Du blir med jevne mellomrom nevnt i samme åndedrag som Anne-Sophie Mutter, Linda Brava og Vanessa-Mae. Altså i kategorien pene jenter som spiller fiolin. Hvordan føles det?

Øver med Bertine

- Slik vil det alltid være. Og jeg tror jeg må gjennom en ny slik runde nå som jeg skal lanseres i utlandet. Men jeg ser ikke på dette som noe nederlag så lenge Mutter nevnes. Hvis bare jeg og Linda Brava var nevnt, ville det ikke vært like bra.

For et drøyt år siden gikk Marte Krogh sammen med Bertine Zetlitz i et uvanlig samarbeid som resulterte i den artige pop/klassisk-singelen «Fi Fy Fo Fum».

- Samarbeidet er stadig under utvikling. Vi har avansert til to låter nå. «Låter», litt rart at jeg sier det, sier klassisk-Marte.

- Vi har mye kontakt privat. Vi øver en del hjemme hos Bertine, og der har vi stadig store musikalske opplevelser. Det er slett ikke utenkelig at vi bringer det videre til plateinnspilling, sier Marte.

GODE HJELPERE: Når Marte Krogh nå gir ut plate, er hun en av de få klassiske artistene som ikke har problemer med å skaffe seg sponsor.