Nye utfordringer i språkforskningen

Moderne språkforskning forutsetter store dataressurser og søkbare elektroniske tekstsamlinger. Slike korpus er kostnadskrevende å bygge opp, skriver kronikkforfatterne som etterlyser en langt mer aktiv holdning fra Forskningsrådet på dette feltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORSKNING I HUMANIORA generelt og norsk språk spesielt er i ferd med å bli en stor taper i kampen om forskningsmidlene. Skal fremtidig språkforskning bare dreie seg om engelsk? Skal vi holde oss til foreldede forskningsmetoder og bli liggende i en bakevje både hva gjelder metodologi og kunnskap? Dette kan bli resultatet dersom ikke forskningsmidler også kanaliseres inn mot våre virksomheter.

Moderne informasjonsteknologi har åpnet opp uante muligheter for nye forskningsmetoder innenfor et vidt spekter av vitenskaper. Elektroniske arkiv og samlinger, databaser og søkeverktøy gjør at man nå etter noen minutter eller timer foran datamaskinen kan finne fram til informasjon det ville ta år og dag med reising og leting i fysiske arkiver å framskaffe - hvis det i det hele tatt hadde latt seg gjøre å finne. Det kalles e-infrastruktur og man har begynt å snakke om e-vitenskap og e-forskning som egne begreper.

MEN DET KOSTER å bygge opp e-infrastruktur. Det synes Norges forskningsråd til en viss grad å ha innsett, og i disse dager lanseres et eget forskningsprogram hos NFR kalt eVITA, som ifølge programplanen er «et forsknings- og infrastrukturprogram innrettet mot beregnings- og dataintensive utfordringer i naturvitenskap, teknologi og medisin.» Det er liten tvil om at denne satsingen på e-vitenskap er en oppfølging av den siste forskningsmeldingens fokus på realfaglig forskning. Men e-vitenskap er i alle høyeste grad også relevant og nødvendig for humaniora. Dessverre har NFR så langt vist liten forståelse for at også humanistisk forskning bør bringes inn i den nye e-vitenskapelige æra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer