DEBATT

Økonomi:

Nye utfordringer krever bedre handlingsregel

Hvordan gjenopprettes faste rammer for finanspolitikken om verdien av Oljefondet skulle falle 30 prosent?

BÆREBJELKE: Handlingsregelen har vært en bærebjelke for den økonomiske politikken i denne perioden, men oljeinntektene vil falle både på grunn av nedadgående produksjonsvolum og lave priser. Foto: Espen Røst
BÆREBJELKE: Handlingsregelen har vært en bærebjelke for den økonomiske politikken i denne perioden, men oljeinntektene vil falle både på grunn av nedadgående produksjonsvolum og lave priser. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I neste stortingsperiode kan handlingsregelen bli satt på en alvorlig prøve. Hvorvidt ansvarlig budsjettpolitikk overlever, avhenger av om politikerne har gjort hjemmeleksen.

De økonomiske rammene kommer til å bli strammere uansett hvilke partier som vil styre fremover. Vi vil i større grad møte de samme utfordringene som andre vesteuropeiske land sliter med.

Det er flere grunner til dette: oljeinntektene vil falle på grunn av nedadgående produksjonsvolum og lave priser, det vil bli flere eldre i forhold til yrkesaktive, innvandringen er høy og kostbar, færre yrkesaktive deltar i arbeidsmarkedet, og produktivitetsveksten vil antakelig fortsatt være lav. For å møte disse utfordringene vil politikerne bli stilt overfor krevende politiske valg. Faste rammer for finanspolitikken er antakelig en nødvendig forutsetning for å bli enige om gode fellesskapsløsninger i møte med disse utfordringene.

Den økonomiske utviklingen de siste 20 årene har vært enestående og uavhengig av hvem som har dannet regjeringen. Handlingsregelen har vært en bærebjelke for den økonomiske politikken i denne perioden. Regelen har også vært et fantastisk eksempel på velmenende politikere som forstår dynamikken i politiske beslutningsprosesser og som har vært villige til å etablere faste rammer som de så kan argumentere og prioritere innenfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.