Nye våpen i festivalkrigen

Hvem har overtaket?

(Dagbladet.no): Festivaloppsummering, uke 4, 2007: Først ble Red Hot Chili Peppers klare for Roskilde. I går slapp Hovefestivalen Clipse, før de senere på kvelden kjappet seg med nyheten om at Amy Winehouse står på programmet deres i sommer.

Øyafestivalen stod nemlig også klar til å offentliggjøre frøken Winehouse, i tillegg til Jazkamer og japanske Boredoms. Så kom Norwegian Wood trekkende med sine første navn - Korn, Wolfmother og Marte Wulf.

Alles øyne var dermed rettet mot Quart. Hva ville festivalgiganten slippe som første band på plakaten? Svar: Stjerten (!).

Ingen Red Hot

- Enten er Quart svært selvsikre på de internasjonale bandene de har booket, og slipper Stjerten som en spøk, eller så har de veldig store problemer, sier Asbjørn Slettemark, redaktør i Faro Journalen, til Dagbladet.no.


Telefonen til nyansatt Quart-bookingsjef Jørgen Skauge var nok rimelig rødglødende i går.
VG Nett hadde spekulert i at han ville offentliggjøre Red Hot Chili Peppers som sitt første navn, noe Skauge bestemt avviste.

I stedet stilte han opp i dagens VG, flankert av Aslag Guttormsgaard, Kristopher Schau og Egil Hegeberg. Han hadde booket de tre for å spille med Stjerten, i tillegg til Hurra Torpedo, Bare Egil Band, Black Debbath og Reidar Roses Orkester.

- Dette er sannsynligvis en slags avledningsmanøver - muligens regissert av et PR-byrå? - som skal bidra til å senke forventningene. Hove slipper jo artister dag for dag, og har bare denne uka booket Clipse og Amy Winehouse - artister som ga ut album som var blant de mest kritikerroste i fjor. Quart kan jo ikke ha drukket kaffe på kontoret i et halvt år og fundert på å booke Reidar Roses Orkester, sier Slettemark.

ETTERTRAKTET: Amy Winehouse kommer til å spille på to norske festivaler i sommer. Foto: SCANPIX/AP
ETTERTRAKTET: Amy Winehouse kommer til å spille på to norske festivaler i sommer. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Agentene venter

Uansett er det nok bare de innledende rundene vi har sett til nå. I de nærmeste ukene slippes de virkelige storkanonene, og Quart vil slippe sitt første internasjonale navn 31. januar.

Øyafestivalen lover også flere godbiter, men pressetalsmann Jonas Prangerød er uansett storfornøyd med ukas slipp. Japanske Boredoms er kompiser med størrelser som Flaming Lips og Sonic Youth, mens Jazkamer kommer til å spille en ekslusiv konsert.

- Det er jo et halvt år til festivalen, så vi er jo absolutt i rute. Vi har startet med en del norske navn, og slipper flere og flere internasjonale band etter hvert, sier Prangerød til Dagbladet.no.

Slettemark mener festivalkrigen først og fremst står mellom Hove og Quart, mens Øyafestivalen skiller seg såpass ut profilmessig at de slipper å konkurrere på samme nivå. Han tror også at agentene kan gjøre at de store navnene kanskje blir klar noe seinere i år:

- Jeg har hørt fra mange hold at agentene er klar over denne spesielle situasjonen mellom Hove og Quart. Tidligere har avtaler ofte blitt ferdigstilt noe tidligere - enten så spilte man på Quart, eller så spilte man ikke i det hele tatt. Nå tar de seg råd til å sitte lenger på gjerdet og vente på at honorarene presses opp, sier Slettemark.

Her er artislista:

Øyafestivalen:

Nye våpen i festivalkrigen

Amulet

Anja Garbarek

Amy Winehouse (UK)

BigBang

Bjørn Torske

Bloodlights

Boredoms (JP)

Jazkamer

Justice (FR)

Lady Sovereign (UK)

The Lionheart Brothers

Malajube (CA)

Matt and Kim (US)

New Violators

Pleasure

Rockettothesky

Shining

Shit City

Sivert Høyem & The Volunteers

Quartfestivalen:

Stjerten (+ Duplex)

Hovefestivalen:

Slayer (US)

Mastodon (US)

120 Days

Sivert Høyem

Clipse (US)

Amy Winehouse (UK)

Hatebreed (US)

Cansei de Ser Sexy (BRA)

Neurosis (US)

Pleasure

1990s (UK)

The Lionheart Brothers

Me First And The Gimme Gimmes (US)

The Presets (AUS)

William Hut

Rockettothesky

Ingrid Olava

Paul Wall (US)

The Presets (AUS)

She Said Destroy

Dimension F3H

Norwegian Wood:

Wolfmother (AUS)

Korn (US)

Marte Wulff

Roskilde:

Red Hot Chili Peppers (US)

IKKE TIL NORGE: Red Hot Chili Peppers.
USIKKER: Asbjørn Slettemark, redaktør for Faro Journalen, er usikker på hvordan han skal tolke Quartens første artistslipp.
TIL NORWEGIAN WOOD: Korn.
TIL QUART: Kristopher Schau i mange varianter.