Nyfrisert skurk

EDINBURGH (Dagbladet): Bond-stjerne Pierce Brosnan (46) skal utvide repertoaret i skuespillerstilen sin. Det gjør han som sober, velfrisert rikmannsskurk i nyinnspillingen av «The Thomas Crown Affair».

Pierce Brosnan debuterte som festivalgjenger i Haugesund i fjor. I år legger han premieren på sin nyeste film «The Thomas Crown Affair» til filmfestivalen i Edinburgh. Lett preget av premierefest natta før - eller «jet lag» som han selv kaller det - mumler han seg gjennom oppvisningshalvtimen med pressen. Som helst vil tyne ham for Bond-sladder.

Fortsetter som Bond

Ikke så rart i grunnen - om tre måneder er hans tredje Bond-film «The World Is Not Enough» ute hos folket. Og fordi Brosnans Bond-kontrakt går ut etter nettopp denne filmen. Så langt har han spilt i «Golden Eye» (1995) og «Tomorrow Never Dies» (1997). Om han står på egne skuespillerbein uten Bond-replikker beror på om han lykkes med «The Thomas Crown Affair».

- Bond kommer alltid med det samme sirkuset - og det er jo mer oppmerksomhet rundt neste film og hvem som skal spille enn den som skal lanseres, sier han oppgitt. Og ønsker helst å snakke om sin egen Crown-film, som allerede er godt besøkt i USA. Kritikkene har vært litt over pari. Og det siste som er skrevet er at neste Bond skal spilles av en farget skuespiller.

- Jeg vil gjerne mer, men orker ikke å ha det like travelt de neste 18 månedene som det har vært de siste fem årene. Nå må jeg få hvile - jeg trenger å gjøre ingenting. Jeg kommer tilbake.

- Som Bond?

- Ja. Men først skal dere se «The World Is Not Enough», sier han og skryter litt:

- Jeg vil si at i år har Bond fått en historie som du kan tro på. Han er blitt troverdig - og kan litt mer enn å bare håndtere damer og våpen, men dog ikke malerpensel.

Kunsttyv

I 99-versjonen stjeler ikke Thomas Crown penger slik som i 1968-filmen med Faye Dunaway og Steve McQueen i hovedrollene. Derimot kunst. Som Brosnan tar på sin egen kunstnerkappe.

- Hva tenner meg, tenkte jeg. Malerier. Det må være utrolig å gå inn på Metropolitan og bare ta med seg et bilde. Stjele et bilde. Og fordi jeg også produserer filmen, kunne jeg bestemme at slik ble det, og forteller gjerne at han selv ikke er tapt bak en malerpensel. Som ung jobbet han som møbeldekoratør.

- En gang skulle jeg ønske jeg kunne leve av det, men var aldri god nok - så fant jeg skuespilleriet - og syntes i grunnen jeg var flinkere på scenen.

- Hva har du på dine egne vegger? Brosnan begynner å vri seg litt.

- Fra denne filmen har jeg en stor Gauguin over peisen - og en van Gogh over den andre peisen, sier han med nesa nedi porselenskaffekoppen før han fortsetter hastig.

- Kan det tenkes at noen ville likt å ha en Brosnan over peisen?

- Nja, jeg selger jo ikke arbeidene mine, derimot kjøper jeg mye lokal kunst fra hele verden. På reiser havner jeg stadig blant lokale kunstnere. Og tar med meg hjem.

- Du har sagt du er begeistret for Odd Nerdrum - du kjøpte ikke litt lokal kunst av ham da du var i Norge i fjor?

- Nerdrum er veldig flink, og Haugesund var flott, men jeg rakk aldri å bruke særlig mye penger mens jeg var der, nei.

FORFULGT AV SEAN CONNERY: -Heldigvis visste jeg ikke at Sean Connery var tilbudt rollen som Thomas Crown før Steve McQueen i 1968-filmen.