- Nygårdshaug hører hjemme på 1700-tallet

Norske krimforfattere raser mot Gert Nygårdshaugs påstander om at norsk krim har blitt en bestialitetsorgie.

Krimkrangel: Forfatter Gert Nygårdshaug er i hardt vært etter at han kritiserte norske krimforfatteres bruk av blodige detaljer.
Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Krimkrangel: Forfatter Gert Nygårdshaug er i hardt vært etter at han kritiserte norske krimforfatteres bruk av blodige detaljer. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Forfatteren Gert Nygårdshaug raste i gårsdagens Dagbladet mot norsk krimlitteratur, som han mener har blitt en «orgie i tortur og bestialske drapsmetoder». Nå reagerer det norske krimmiljøet.

- Undervurderer leserne Reklameguru og krimforfatter Kjetil Try mener Nygårdshaug med denne kritikken undervurderer leserne.

- Jeg tror ikke noe på at gode krimplot drukner i gørr og blod. Du kommer ingen vei ved å bare smøre på med groteske skildringer uten at det holder et høyt litterært nivå. Dagens lesere er kresne, sier han til Dagbladet.

- De vil ha godt språk, gjenkjennelige karakterer og et gjennomtenkt og spennende plot, sier Try.

- Ugyldig kritikk Try mener kritikken er ugyldig med mindre Nygårshaug kan vise til en elendig, men veldig makaber bok med gode salgstall.

- Og ser du på de skandinaviske krimforfatterne som selger desidert best, Stieg Larsson, Henning Mankell og Jo Nesbø, så er det ikke på grunn av de makabre mordene. Det er alt det andre de har som gjør dem til bestselgere, sier han.

- Nærmer seg sensur Også forfatter Jørgen Brekke mener at Nygårdsahug bommer med kritikken. Brekke har skrevet to kriminalromaner, med til tider svært makabre scener, og ble tidligere i vinter tildelt Norlis debutantpris for romanen «Nådens omkrets».

- Jeg kan være enig i at det er for mye overfladisk vold, men når det er sagt synes jeg denne typen kritikk nærmer seg sensur. Han har bestemt seg på forhånd for hva en bok kan inneholde og ikke, og den type litteraturkritikk hører hjemme på 1700-tallet, sier Brekke.

- Det vesentlige er ikke hva du skriver om, men at du skriver godt, sier han.

- Går ikke utover kvaliteten - Så det er ikke for mye bukspretting og for lite plot i dine bøker?

- Nei. Der jeg har brukt den type skildringer har det vært et poeng med det. Det er jo ikke sånn at bestialitet går utover kvaliteten. Se bare på «American Psycho». Problemet er hvis man selger godt på grunn av meningsløs vold, men det tror jeg ikke er tilfellet, sier Brekke.

Dagbladet retter: I gårsdagens Dagbladet kom vi i skade for å skrive at Gert Nygårdshaugs skjønnlitterære bok «Mengele Zoo» er en krim. Det stemmer ikke, det er en roman.