Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nyheter er overvurdert»

Med denne tittelen lanserer Luftfartsverket, Hydro og Kreab nyskapningen «Mellom himmel og jord _ folkeopplysning i forbifarten», en liten kunnskapsfolder som blir å finne på samtlige av landets flyplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er egentlig ikke nyhetene de vil til livs, men et ønske om å stimulere Den gode samtalen og plastre gapende sår i vår allmennkunnskap.

Manglende allmennkunnskap..? Aldri har vi vel vært mer opplyste, og aldri har informasjonsflommen vært større. Likevel: Initiativtakerne hevder at vår felles kunnskapsbase er på vikende front. Den erstattes av spesialkunnskap og trivialiteter. «Mellom himmel og jord» skal derfor være en motvekt til den økende allmennignoransen.

Eller som initiativtaker Bernt Bangstad i rådgivningsselskapet Kreab sa det på en presentasjon på toppen av SAS Plaza Hotel: - «Mellom himmel og jord» skal gi kunnskap og inspirere til intellektuelt mot for et bredt publikum.

En av bidragsyterne høyt oppe mellom himmel og jord, Jan Otto Johansen, sitter og vifter rastløst med sigaren og avbryter Bangstads applaus med spørsmål om vi befinner oss i et fly eller en bar. - Er det er bar, så tenner jeg sigaren. Det var alt han sa før Einar Førde slapp til, mannen hvis gjerning virkelig er blitt assosiert med folkeopplysning, ikke minst som eksleder av almennkringkasteren NRK. Han harsellerte over dagens såkalte eksperter, som boltrer seg i mediene med det de hevder er Fakta, som andre såkalte eksperter plukker fra hverandre med annen Fakta _ alt avhengig av hvem som betaler de såkalte ekspertene.

Det er her - mellom ekspertveldet og nyhetsoverskriftene - «Mellom himmel og jord» kommer inn. Av andre som skal berike oss med folkeopplysning, er Kåre Willoch, Ivar Eskeland, Eyvind Skeie, Lars Roar Langslet (selvfølgelig), Sissel Benneche Osvold (om Florence Nigtingale), Håvard Rem, Jonas Gahr Støre, Pernille Rygg, Jon Bing, Carsten O.Five, Eva Joly og Einar Gelius. Det blir presentert én ny folder med ett nytt tema hver måned. Først ut er altså Vålerenga-sogneprest Einar Gelius, som skriver om islam.

Norges 52 flyplasser hadde i fjor 33,2 millioner besøkende. Her treffer man folk i forbifarten, og hvorfor ikke gjøre det med kunnskap _ ny og gammel. Gjerne i 40000 fots høyde. I «Mellom himmel og jord» skal den være lettfattelig presentert på en kort, informativ måte. Altså: I tabloidform. «Det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder», som Fredrik Stabel så presist uttrykte det.

Hele Norges coronakart