Nyheter på ferie

Påskestillheten senker seg over landet og nyhetsformidlingen.

Dagsrevyen hadde i går kveld åpenbare problemer med å fylle sendetida, og TV2-nyhetene kunne vel takke reklamen for at de kom i mål. Verken NRK eller konkurrenten hadde egenproduserte nyheter. Reportasjen om rus i ungdomsmiljøet var i beste fall oppkonstruert.

Det er på nyhetsfattige dager vi ser hvor like de to nyhetskanalene er i prioritering og presentasjon.

Det er nå engang slik at journalister tenker ganske likt, og det forundrer mer at Dagsrevyen kan kjøre et toppinnslag om en skolebrann i Fetsund.

Riktignok bor annenhver programsekretær i NRK på Romerike, men en skolebrann uten antydning til fare for verken elever eller lærere er stort sett et problem for skolesjefen, kommunekassa og forsikringsselskapet. Selv om en annen skole i bygda brant for et år siden, og selv om det altså begynte å brenne i ei søppelkasse, kan det umulig interessere folk utenfor kommunen.

Dampradio

Det er som om søndagen er forbeholdt sport. De ordinære tv-nyhetene blir en slags lysbildeversjon av «dampradioen». Levende bilder fra inn- og utland, men ofte nyheter uten interesse. Vi skjønner at norske loser er forbannet over bortfallet av sjømannsfradraget, men noen sykmeldinger blant losene er vel ikke det vi kan kalle en sak . Men det var altså palmesøndag i går, og nyhetene er vel på vei opp i fjellheimen. Der også fjernsyn og aviser er på plass. I tilfelle noen blir savnet. Det kan jo skje, selv om snart alle over 14 år har mobiltelefon.

Halleluja

Kjell Erik Moen hadde fått med seg Erik Bye i kirken og programmet «Halleluja». Og Erik Bye kan jo lage tv hvor som helst. Og det var han som satte rammene for intervjuet når programlederen var så lite direkte. Også tv-legender må imidlertid få direkte spørsmål hvis intervjuet skal bli godt. Det virket som om Moen var fornøyd bare ved å ha en kjendis han kunne snakke om kjendisens barnetro med. Jeg vet ikke om disse programmene har kristelig formålsparagraf, men de vil liksom så gjerne fram til at det også hos folk som er kjent for andre ting enn gudelighet, er et snev av barnetro igjen.

Jeg husker en krigsseiler som kom i skade for å si «det var jævlig» i et juleprogram med Erik Bye. Det er 35 år siden, og det ble stille i salen. Til Erik Bye tok rundt sjømannen og sa: - Ja, det var jævlig. Han kunne ha bannet litt i kirken i går også.