Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Medier

Nyhetsåret sett fra Oslo-navlen

At rekordmange nordmenn er arbeidsledige var tydeligvis ikke sensasjonelt nok da rikskringkasteren skulle oppsummere året som gikk.

INDUSTRI I FRITT FALL: Fire oljeplattformer i opplag på Ågotnes utenfor Bergen for et år siden. Arbeidsledigheten har steget i nabofylket Rogaland på grunn av problemene i oljeindustrien, noe artikkelforfatteren mener også NRK burde være opptatt av. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
INDUSTRI I FRITT FALL: Fire oljeplattformer i opplag på Ågotnes utenfor Bergen for et år siden. Arbeidsledigheten har steget i nabofylket Rogaland på grunn av problemene i oljeindustrien, noe artikkelforfatteren mener også NRK burde være opptatt av. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

138.000 arbeidsledige på Sør- og Vestlandet var ikke nyhetsåret til NRK verdig. Har hovedstadspressen blitt så navlebeskuende at skjebnen til de rekordmange ledige ikke har nyhetsverdi siden de bor utenfor Oslo ring 3?

STORTINGSREPRESENTANT: Torstein Tvedt Solberg (Ap).
STORTINGSREPRESENTANT: Torstein Tvedt Solberg (Ap). Vis mer

Det er alarmerende at den høyeste ledigheten i Norge på over 20 år ikke nådde opp da NRK skulle oppsummere nyhetsåret 2016. At rekordmange nordmenn er arbeidsledige var tydeligvis ikke sensasjonelt nok da rikskringkasteren skulle oppsummere året som gikk. Rett skal være rett: Det var 127.000 ledige i tredje kvartal i 2015 og 138.000 ledige i tredje kvartal i 2016 ifølge SSB sine AKU-tall. NRKs nyhetsredaksjon vurderte kanskje at 11.000 flere arbeidsledige det siste året ble litt vel «mer av det samme»?

Å redigere ned et helt år pakket med hendelser til en liten time er ikke bare enkelt. Noe må inn, men det meste må ut. Så hva nådde opp som var viktigere enn ledigheten? Selvsagt var de store verdensnyhetene der, og de mange avdøde heltene fikk sin velfortjente heder. Men ærlig talt, NRK. Siden det var plass til Erna i bokseringen, Skei Grande som spiller Pokemon GO og møllinvasjonen på Røros kunne man kanskje funnet plass til en eneste liten historie fra en arbeidsledig ingeniør eller industriarbeider fra Vestlandet?

De kunne fortalt historien til mekaniker Kjetil Bakke fra Odda, som i 2016 gikk tilbake på skolebenken etter at 70 ansatte i høst mistet jobben i maskineringsselskapet NLI. Eller historien til 51 år gamle Ingunn Blanche Raïssis fra Rogaland, som bare har uker igjen på dagpenger før hun må over på sosialstønad. Det er en skjebne hun deler med tusenvis av langtidsledige som i hele 2016 har slitt med å få jobb nå når ledighetskrisen har vart i over to år.

Vi som bor på Vestlandet vet at det ikke står på historier og hendelser fra året som har gått. Fra NRKs lokalkontorer på Sør- og Vestlandet har jeg sett at ledigheten har fått mange ansikter når folk, familier og lokalsamfunn har fortalt om sitt møte med arbeidsledigheten. Det er historier om motgang og mestring, rigide regelverk og folk som finner løsninger, grundere med nye ideer og tradisjonsrike bedrifter som må stenge dørene. Vi ber ikke om at dere skal synes synd på oss. Vi trenger ikke medlidenhet, men vi trenger at vår krise også må bli landets krise, at journalister på Østlandet forstår at den høyeste ledigheten på over 20 år er viktig, og at industrien på Sør og Vestlandet er noe å være stolt over. I gode og dårlige tider.

Det store spørsmålet er hvordan vi skal tolke dette grepet fra NRK. Mener rikskringkasteren at 4,9 prosent arbeidsledige er den nye normalen? At Sør- og Vestlandet bare må vende seg til den høye ledigheten. Eller må vi bruke 2017 til å finne mer sensasjonelle måter å være arbeidsledige på?

Mest av alt sitter jeg igjen med en stygg følelse av at om ledigheten hadde vært like høy på Marienlyst eller Grünerløkka, ville en funnet plass.

Kanskje var det åpenbart: Møllinvasjonen på Røros var årets innslag fra distriktet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling