Nyhetsredaktøren har skrevet en pageturner

Men litt mange klisjeer, mener anmelderen.

DEBUTANT: Alexandra Beverfjord jobber til daglig som nyhetsredaktør i Dagbladet. Men hun hevder at hun ikke har brukt levende modeller fra sitt nærmiljø i sin første thriller. Foto: Nina Hansen

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEBUTANT: Alexandra Beverfjord jobber til daglig som nyhetsredaktør i Dagbladet. Men hun hevder at hun ikke har brukt levende modeller fra sitt nærmiljø i sin første thriller. Foto: Nina Hansen Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

||| ANMELDELSE: Med høyt tempo, groteske drap, detaljerte skildringer av mishandling og en hovedperson med vagt overnaturlige evner, må man trygt kunne si at Alexandra Beverfjords «Kretsen» er en thriller som både er tidsriktig og vidtfavnende.

Samtidig inneholder den et relativt høyt antall klisjeer som ikke akkurat gjør den overraskende.

Nyhetsredaktøren har skrevet en pageturner

Dobbeltmoralske KrF-politikere, suspekte finansfolk, østeuropeiske torpedoer og trakasserende redaktører er ikke akkurat sjokkerende nytt i krimroman-sammenheng, og det gjøres heller ikke noen direkte nye vrier ut av stoffet. «Kretsen» har mange likhetspunkter med Thomas Engers «Skinndød» (gitt ut av samme forlag tidligere i år), med sine spektakulære drap og fokus på hovedstadens presse- og trendmiljø.

Språket flyter godt
På den annen side: Språket flyter godt, det er stor fart over handlingen og avslutningen har et par virkelige overraskelser. Dessuten besitter hovedpersonene tilstrekkelig dybde til at de blir troverdige, men visse opplysninger om deres fortid kunne nok vært porsjonert ut på en annen måte.

Så selv om dette er en krimdebut med visse svakheter, har den også kvaliteter som gjør at det går an å bære over med dem.

BI-student
Journalistene Joakim Lund Jarner og Agnes Lea dekker et drap på ei ung jente. Den drepte er Helle Isaksen, en 19 år gammel BI-student, og kroppen hennes er stygt mishandlet.

Agnes treffer tilfeldigvis den dreptes venninne og kjører henne hjem til foreldrene, og får i løpet av turen mistanke om at jentene er innblandet i noe veldig alvorlig.

Avisa sliter
Joakim og Agnes jobber i Nyhetsavisen, en seriøs abonnementsavis som har satset på gravejournalistikk med vekslende hell, ikke minst fordi Joakim sørget for en alvorlig brøler som måtte unnskyldes over en halv forside.

Avisa sliter med opplaget, sjefredaktøren er veik og unnvikende og det er fare for nedbemanning. Derfor får drapet på Helle Isaksen stor betydning når sakens omfang blir tydeligere og journalistenes gode kildenett bare forsterker mistankene deres.

Det skjer dramatiske ting med jevne mellomrom i «Kretsen», og sånn sett er dette en ekte pageturner av en thriller. Men som sagt, mange klisjeer trekker ned, og et litt mer originalt plott ville gitt romanen et ekstra løft.