Nyjoik, nyjoik!

NEW YORK (Dagbladet): I kveld debuterer Frode Fjellheim (41) og hans Transjoik på den viktige New York-klubben Knitting Factory. Snart kommer cd-en «Meavraa» ut i USA.

I morgen spiller de på trendy Luna Lounge, som også ligger på Manhattan, og om få måneder kommer cd-en ut i USA.

Nyjoik skal forføre amerikanerne.

- Vi er definitivt ikke som alle andre popband, sier Frode Fjellheim, som bor i USA i ett år sammen med kone og to barn. Resten av bandet er fløyet inn og skal suge til seg inntrykk og inspirasjon i New York-området i ei uke. Nabostaten Connecticut står også på spilleplanen denne uka.

Aktiv turnering

- Vi skal gjøre andre ting i USA i tida som kommer. Til høsten blir det europaturné og mange festivaler, blant annet én i Singapore, sier Fjellheim, som grunnla bandet i 1992. Den gangen het de Frode Fjellheims Jazzjoik Ensemble, men navnet er endret til Transjoik.

Fjellheim spiller synth og bruker stemmen på en joikinspirert måte. Mange opplever at Transjoiks hypnotiske musikk har en overnaturlig dimensjon.

- Jeg er vokst opp i Karasjok, men slekta min er sørsamer fra Røros, og de driver fremdeles tradisjonell reindrift, sier Fjellheim som selv ikke snakker samisk.

Raffinert primalskrik

Joiken har han derimot med seg som kulturarv, og det var da han begynte å lete etter sitt eget musikalske uttrykk at joiken ble basis i hans moderne urbane musikk.

- Det var en lang prosess og et aktivt valg. Joiken har et rent og kraftfullt uttrykk som et raffinert primalskrik. Samtidig har vi rytme og groove. Dessuten er musikken dansbar, sier Fjellheim. Han skal også gi ut noter for korverk på det viktige amerikanske forlaget Boosey and Hawkes.

FORFØRERE: Frode Fjellheim, Snorre Bjerck og Tor Haugerud i gruppa Transjoik skal i kveld og i morgen forføre New York med underjordisk mumling, strupejoik og rytmer.