Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nykommer stjeler Woody Allen-film

«Frodige Afrodite» er en nygammel Woody Allen, full av kjente og kjære trekk, uten at dét skal legges ham til last. For dette er bare til å bli i godt humør av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje har Woodys personlige turbulente liv de siste år vært en indirekte inspirasjonskilde? I sentrum står iallfall et adoptivbarn. Hvem er dets mor? Hvem ga det vakre og intelligente barnet fra seg?

Gresk kor

Allen og Helena Bonham Carter er det barnløse ekteparet Lenny og Amanda. De tar til seg en liten sønn som viser uvanlige evner. Hvor han nå altså har dem fra. Dette kretser nevrotikeren og kontrollfreaken Lenny rundt. Og gir seg naturligvis ikke før han har oppsporet barnets biologiske mor. Hele tida kommentert av et parodisk «gresk kor» i en diger amfiteaterruin, og som heller ikke viker tilbake for å briste ut i en evergreen når situasjonen krever det.

Oscar-hore

I sin søken etter barnemoren møter Lenny til sin skrekk Linda Ash, en overveldende prostituert med fortid i pornofilm og drøm om en framtid på Broadway. Hun spilles av Mira Sorvino, som for tre dager siden fikk birolle-Oscar for prestasjonen. Visselig har figuren sine forgjengere på film, men unngår å havne i den trøtte klisjeen «horen med et hjerte av gull» - i høye hæler ved siden av Allen blir hun et fyrtårn i hotpants. Og spiller gjør hun så godt og gøyalt, at hun langt på vei stjeler filmen.

Det er i scenene mellom den forknytte og småborgerlige Lenny og den oppvakte, skjønt uheldige Linda, komedien får menneskelig liv og retning: Det umake paret Allen - Sorvino får det virkelig til å svinge! Mens regissøren Allen uanstrengt håndterer skalaen av stemningsskift fra det patetiske til det burleske og retur.