Nykonservatisme på norsk

Det går en småilter intellektuell vekkelse over landet. En vekkelse som søker en mer hardhendt og skråsikker vestlig verdipolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NYKONSERVATISME: Hans Rustad er redaktør for nettstedet document.no, men er mest kjent som initiativtaker til det nyetablerte Selskapet for Ytringsfrihet, sammen Shabana Rehman og miljøforsker Nina Witoszek. I forrige uke skrev Rustad et innlegg i Dagbladet (20/9). «Paradoksal debatt» kalte han artikkelen, og hevdet at VGs Anders Giæver og undertegnete er å anse som medlemmer av en slags lukket krets konsensusvoktende og meningskonforme journalister og forskere som dominerer norsk forståelse av verden. Vi er, skriver han, ute etter å sverte våre meningsmotstandere ved å stemple dem som «nykonservative».

Bakgrunnen for Rustads anklage er blant annet en lengre artikkel jeg skrev her i avisen (12/9) om den såkalte nykonservative strømningen i amerikansk utenrikspolitikk etter 11. september 2001, der jeg helt kortfattet pekte på at det finnes en tilsvarende strømning også i Norge, uttrykt i det offentlige ordskiftet i årene etter 11. september. Som eksempler trakk jeg bl.a. fram Rustad og Witoszek, og jeg tror også man kunne ha inkludert informasjonsleder i Human Rights Service, Hege Storhaug, og i en mer moderat utgave, filosofen Sigurd Skirbekk, eller Aftenpostens Knut Olav Åmås og Halvor Tjønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer