Nykter

Med «Nykter» framstår Norges mest utpregete rockepersonlighet med den befriende selvironiske blottstillelsen som tidligere har vært oppdemt av mindre heldige forsøk på å bli kvitt øletiketten rundt imaget.

Med Jokke & Valentinerne som et tilbakelagt stadium er «Nykter» et låtskriverprodukt som viser en moden artist i både tekstlig tematikk og personlig utlevering, og han får gitarskarp, men likevel overraskende variert musikalsk støtte fra Backstreet Girls. Musikken er oppbygd rundt Nielsens egne slentrende musikalske verden, med en skamløst herlig rapping fra rockehistorien.

Men likevel er musikken litt for tradisjonell til å bli virkelig spennende, og det er derfor tekstene som først og fremst imponerer.

Låter som «Nykter», «Aldri Stol på en fyllik», «Skinnet bedrar» og «Aleine» er en sorgmunter og dønn ærlig dokumentasjon av et liv sett gjennom en brun bunn. Men ikke uten selvironi og ekstern observasjonsvilje. «Nykter» er det endelige beviset på at Joachim er en av Norges mest personlige og svarthumoristiske låtskrivere, og noen burde snarest sørge for at mannen blir obligatorisk - som pensum i skolen kanskje?