Nyliberalismen er død

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Epoken med kapitalisme og det frie marked, som ble innledet i 1980-åra av Margaret Thatcher og Ronald Reagan - og som av motstanderne ofte kalles «nyliberalismen» - er over. Denne ideologiske bølgen har krasjlandet med den pågående krisa i finansmarkedet, men tilbakegangen har vært i gjære lenge. Mens amerikanske ledere de siste åra fortsatte å surfe på den nyliberale bølgen, sto de fleste andre allerede inne på stranda.

Skuffelsen over «nyliberale», markedsvennlige ideer begynte i utviklingsland som tidligere hadde vært disse ideenes ivrige tilhengere. Latinamerikanske land som omfavnet politikken med et fritt marked i 1990-åra, forkastet den noen år etter årtusenskiftet, da en ny bølge av venstreorienterte ledere kom til makten. Russland, som innførte markedsorienterte reformer i 1990-åra, gikk over til en styrt form for statlig kapitalisme etter årtusenskiftet, og «oligarker» ble tvunget til å finne seg i statlig kontroll.

Som følge av det er USA, Europakommisjonen og de multilaterale utviklingsbankene blitt stadig mer isolert i sine forsøk på å fremme det frie markeds tenkning og politikk rundt i verden. Den stadig verre finanskrisa svekker deres posisjon ytterligere. For hvordan kan egentlig USA eller de vestlige multilaterale institusjonene forsvare bankprivatisering nå?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer