Inhumanitet: Jeg tror at flertallet av Fremskrittspartiets medlemmer etter hvert vil kjenne ubehag ved å være støttespillere til partiledelsens inhumane opplegg, skriver Audun Tømmerås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Inhumanitet: Jeg tror at flertallet av Fremskrittspartiets medlemmer etter hvert vil kjenne ubehag ved å være støttespillere til partiledelsens inhumane opplegg, skriver Audun Tømmerås. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Nylig så vi en syrisk far som tviholdt på sine barn og gråt av lettelse da de reddet seg i land

Mennesker i disse landene gjør det samme som nordmenn gjorde under tyskernes krigshandlinger i Norge, de flykter for å redde eget og familiens liv.

Meninger

Våre politikere har fortsatt den grunnholdning at det er viktig å hjelpe nødlidende mennesker, selv om det koster penger og innsats.
I den senere tid har vi dog sett at ropet fra mange mennesker som er ulik oss selv skaper frykt, usaklighet og useriøse utspill. Det er
allikevel grunn til å regne med at flertallet i befolkningen gjennomskuer partispillet og fortsatt stiller seg solidarisk med dem som lider.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er et av flere partier som dannet flertall på Stortinget for å vise medmenneskelighet overfor de som setter sine liv på spill i bl.a. Middelhavet på flukt fra krig og terror. Det partiet som ikke ville gjøre dette, var Fremskrittspartiet.

En av verdens største humanitære katastrofer utspilles nå på kort avstand fra våre grenser. Millioner av mennesker er havnet i krig og terror som truer deres liv og helse. Mennesker i disse landene gjør det samme som nordmenn gjorde under tyskernes krigshandlinger i Norge, de flykter for å redde eget og familiens liv. I Norge flyktet 45 000 til Sverige, og svenskene var humane nok til å ta imot oss. De kunne i stedet jaget oss tilbake over grensen og til tyskernes fengsler, terror og drap, slik Fremskrittspartiets Carl I. Hagen anbefaler for Syriaflyktningene.

Etter den grufulle erfaringen Europa opplevde fra 1940-1945, har store deler av verden sluttet seg til internasjonale erklæringer og avtaler som skal sikre menneskeverd, menneskerettigheter og trygghet for alle. Norge har vært pådriver i denne sammenheng og underskrevet dokumentene.

Syria er bombet sønder og sammen gjennom flere år, hundretusener er drept og millioner på flukt. Det er mangel på vann, mat, skoler, sykehus og bosteder. Nabolandene viser medmenneskelighet og har tatt imot millioner som nå bor i teltleirer og er avhengig av all slags hjelp for å overleve. Nabolandene har til nå tatt imot over fire millioner fra Syria, mens ytterligere hundretusener flykter videre.

Bilder avslører daglig en brutal virkelighet, og nylig så vi en syrisk far fra Ezzor som tviholdt på sin lille datter og sønn
og gråt av lettelse etter at de reddet seg i land på den greske øya Kos - etter en farefull ferd i en overfylt, oppblåsbar gummibåt.

I denne sammenhengen gjorde Stortinget det eneste rette ved å gå inn for å ta imot 8000 flyktninger over tre år (2666 per år). I tillegg er det enighet om å støtte arbeidet i nabolandene til Syria med en milliard. Frp vil kun hjelpe med penger til krigsområdene, men sier ikke hvordan dette skal skje og med hva slags hjelp til hvem.

Det forunderlige i denne saken er at Frp - dagen før partiet trakk seg fra forhandlingene i Stortinget - la frem eget forslag om å ta imot 7500 flyktninger til Norge. Når de øvrige partier gikk for 8000, så valgte Frp å trekke seg fra forhandlingene. Forstå det den som kan.

MDG ved Rasmus Hansson har stått rakrygget i denne debatten og vist medmenneskelighet ved bl.a. å påpeke: «Norge har plass, Norge har penger og Norge kan redde liv. Det er snakk om vilje til å strekke ut en hånd til de som lider».

Jeg støtter MDG's linje fullt ut, og tror at flertallet av Fremskrittspartiets medlemmer etter hvert vil kjenne ubehag ved å være støttespillere til partiledelsens inhumane opplegg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.