Nymark Collective

Frydefull «Nær New Oreans-opplevelse» fra glade sjangerkryssere.

«Contemporary Tradition» er en lett redigert studioversjon av trompeter Kåre Nymark jr.s bestillingsverk til Oslo Jazzfestival i fjor og CD nummer to fra den unge kvartetten med allestedsnærværende Mats Eilertsen på kontrabass, Tord Gustavsen (Silje Nergaard Band) på piano og Kenneth Ekornes på trommer.

Som tittelen røper, er gruppas prosjekt å spille den afro-karibiske arven fra New Orleans med respekt for idiomet, men samtidig med åpenhet for den videreføringen eksempelvis Dizzy Gillespie, Miles Davis og Lester Bowie hver på sitt vis sto for. Det er en stor munnfull, som kvartetten fikser uten å sette stil og form i halsen.

Nymark jr. og Gustavsen deler komponistkredit broderlig og er også de mest framtredende solistene i dette heksebrygget av «groovy gumbo», «goose funk», «healing groove», hymner, blues og hardbop.

Nymark jr. demonstrerer stor klangpalett og fraserer variert og virtuost med masse trøkk; Gustavsen veksler mellom tilbakelent akkordutdeling à la Keith Jarrett i blues/gospelmodus og heit klubb-bop; Eilertsen swinger støtt og lekent i bunnen av lydbildet mens Ekornes nok en gang imponerer med et vitalt, rikt trommespill som låter autentisk «New Orleans» - fra Baby Dodds og framover. Gjennomtenkt og gjennomført, med «The Groovy Gumbo» som potensiell sommerradiofavoritt.

Plateslipp/konsert på Kampenjazz fredag 3. mai.