Anmeldelse: Harald S. Klungtveit, Nynazister blant oss

Nynazisme i krisetid

Harald S. Klungtveit har skrevet en skremmende bok om den nye høyreekstremismen i Norge.

TORGMØTE: Den Nordiske Motstandsbevegelsen holdt møte på Fisketorget i Fredrikstad i 2018. Foto: NTB Scanpix
TORGMØTE: Den Nordiske Motstandsbevegelsen holdt møte på Fisketorget i Fredrikstad i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg må ærlig innrømme at jeg lenge har trodd nynazismen var svekket etter opptøyene i Charlottesville i 2017. Etter drapet på Heather Heyer måtte selv Donald Trump ta avstand fra den nye høyreekstremismen.

At det ikke er tilfelle, minner Harald S. Klungtveit oss om i sine nye bok «Nynazister blant oss». Med fokus på høyreekstreme grupperinger i Norge og Norden, skildrer han et miljø i vekst.

Sterkere og farligere

Klungtveit er tidligere journalist i herværende avis. Siden 2016 har han vært redaktør for nettstedet Filter Nyheter og har fulgt nynazister tett. I tillegg til sin research som journalist, baserer hans første bok seg på et rikt tilfang av litteratur, dokumenter og skjermdumper fra sosiale medier.

Innledningsvis diskuterer han hvorfor det er grunn til å ta den nye høyreekstremismen på alvor. I Politiets sikkerhetstjenestes trusselvurdering for 2020 heter det at den både er blitt bedre organisert på tvers av landegrenser og mer ekstrem i sin ideologi. I økende grad er den villig til å ta i bruk terror for å nå sine mål. Med det som utgangspunkt, tar boka for seg Den nordiske motstandsbevegelsen. Ifølge Klungtveit er det «den desidert største nazistiske grupperingen i Norden, og den eneste kjente høyreekstreme organisasjonen i Norge».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer