NAZISTMARSJ: Lørdag marsjerte hundrevis av nasjonalister, medlemmer av alt-right-bevegelsen og nynazister i Charlottesville i Virginia i «Unite the Right» - demonstrasjonen. Foto: Vice/HBO Vis mer Vis mer

Vice: «Charlottesville: Race and Terror»

Nynazist-lederen viser fram våpnene sine etter Charlottesville-terroren: - Jeg vil si at det var verdt det

Dokumentar fra innsiden.

(Dagbladet): I mørket går hvite menn med fakler i mørket og roper:

«Jews will not replace us!» «Jews will not replace us!»

«White lives matter!».

Det er fredag 11. august. Hundrevis av nasjonalister, medlemmer av alt-right-bevegelsen og nynazister er samlet for å delta i «Unite the Right»-demonstrasjonen i Charlottesville.

Nasjonalistdemonstrasjonen har også samlet en mengde motdemonstranter. De kommende demonstrasjonene dagen etter skal få et tragisk utfall.

Lørdag 12. august kjørte James Alex Field en bil i en folkemengde med mange hundre motdemonstranter. Heather Heyer (32) ble drept og 19 andre ble skadd.

I dokumentaren til Vice: «Charlottesville: Race and Terror», som ble sendt på HBO 14. august, vises de kokende dagene før og etter terrorhandlingen. Reporter Elle Reeve fulgte nasjonalistiske ledere som Christopher Cantwell (White Nationalists) og David Duke (Ku Klux Klan), i tillegg til motdemonstranter og medlemmer av «Black Lives Matter»- bevegelsen.

Se dokumentaren øverst i saken.

- Kushner-drittsekken

- Jeg er her for å spre mine ideer, i et håp om at noen som Donald Trump også vil gjøre det, men det må være en som ikke gir datteren sin til en jøde, sier Christopher Cantwell, til reporter Elle Reeve, dagen før den planlagte demonstrasjonen og terrorhandlingen.

Cantwell viser til Donald Trumps svigersønn og seniorrådgiver Jared Kushner, som kommer fra en jødisk familie. Cantwell får latter fra de oppmøtte som har kommet for å delta i demonstrasjonen.

Cantwell forteller at han er mer rasistisk enn Donald Trump. Han sier at det er vanskelig å se at «den Kushner - drittsekken» er gift med Ivanka Trump.

Ifølge de nasjonalistiske lederne har de kommet ut av internett. De er i Charlottesville for å vise sin makt i det de beskriver som den største nasjonalist-demonstrasjonen i USA på over to tiår.

NASJONALISTENE: Vice News dokumenterte nasjonalistenes demonstrasjon, dagen før en bil pløyde inn i motdemonstrantenes folkemengde. Video: CNN / Vice News Vis mer

Kjørte inn i menneskemengden

På formiddagen lørdag 12. august går motdemonstranter i nærheten av Emancipation Park og roper: «Whose street? Our street!» før ropene plutselig avbrytes av en bil som kjører i stor fart inn i folkemengden. På kort tid er området forandret til en krigssone med skadde på bakken, polititanks og ambulanser.

Etter angrepet uttalte USAs president Donald Trump at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppsto da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville.

Samme dag unngikk Trump i en uttalelse å fordømme nynazister, Ku Klux Klan og andre høyreekstreme. Etter massiv kritikk kom han med en fordømmelse mandag. Men tirsdag trakk han igjen fram uttalelsen fra lørdag og klandret «mange sider» for det som skjedde.

TV-debatter på amerikansk fjernsyn har nådd høye temperaturer etter at Donald Trump under en pressekonferanse fredag kveld uttalte at nasjonalistene som demonstrerte i Charlottesville i helga var «fine folk».

- Jeg har en bestefar som har fortalt meg den samme historien som jeg nå har opplevd. Det er forferdelig at vi har en president som ikke anerkjenner hun som mistet livet og som sier at det er en feil som er blitt gjort fra begge sider. Det er forferdelig, sier studentaktivist Montae Taylor i mikrofonen, under en stille minnemarkering ved University of Virginia som filmes av Vice.

- Mer enn rettferdig

Noen dager etter angrepet, på et hotellrom i Ranaoke Racids, viser Cantwell fram våpnene han har med seg til Vice-reporteren.

- Jeg vil si det var verdt det. Vi visste at det ville bli motstand. At ingen fra vår side døde, var ett poeng til oss. Det var ingen av oss som drepte noen på en urettferdig måte, sier han.

- Men bilen kjørte uprovosert inn i folkemengden, sier Reeves.

- Bilen ble angrepet og han så ingen annen utvei enn å trykke på gasspedalen. Rivalene våre er uoppmerksomme folk som ikke klarte å komme seg unna bilen. Det var mer enn rettferdig, sier Cantwell.

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: En bil kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville lørdag. Et vitne fanget det hele på video. Video: Brennan Gilmore Vis mer