PRESEDENS: Slik jeg oppfatter det, ble Quislings parti, Nasjonal Samling (NS), med hird og andre herligheter, forbudt etter krigen.

Her har vi vel en klar juridisk presedens, og Dagbladet mener da ikke at den skal utvannes, spør innsenderen. Foto: NTB Scanpix
PRESEDENS: Slik jeg oppfatter det, ble Quislings parti, Nasjonal Samling (NS), med hird og andre herligheter, forbudt etter krigen. Her har vi vel en klar juridisk presedens, og Dagbladet mener da ikke at den skal utvannes, spør innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Rasistiske organisasjoner

Nynazister og «nær-nazister»: Skal de få holde på i fred?

Nei. Løsningen må være å gjenopplive forbudene fra etterkrigstiden, oppdatere dem, og håndheve dem både oppå jorden og under. Klare linjer, kalles sånt.

Meninger

Det er sjelden man ser en leder så søkk full av vassne floskler som Dagbladets 4.januar, der avisen går mot FNs anbefaling av forbud mot de nye nazistiske og «nær-nazistiske» organisasjonene.

Som statsminister Erna Solberg, konkluderer avisen med at et forbud bare vil føre til at virksomheten går under jorden. Men der er den jo allerede! Organisasjonsbygging, indoktrinering, planlegging, kursing og ganske omfattende taktisk og voldelig trening, i tillegg til selskapelig samvær, foregår jo allerede nesten utelukkende i det skjulte.

Skal de få holde på i fred og ro der? Slik jeg oppfatter det, ble Quislings parti, Nasjonal Samling (NS), med hird og andre herligheter, i tillegg til Germanske SS Norge og diverse, forbudt etter krigen.

Her har vi vel en klar juridisk presedens, og Dagbladet mener da ikke at den skal utvannes?

Da får både avisen og vi andre et problem, for hvis disse historiske forbudene skal anses som avgrensede til sin epoke, er det ganske så fritt frem for oppfinnsomme organisasjonsbyggere.

Løsningen må være å gjenopplive forbudene fra etterkrigstiden, oppdatere dem, og håndheve dem både oppå jorden og under. Klare linjer, kalles sånt. Før eller senere må vi til med det, og her er det best å slå til tidligst mulig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.