Nynazister tar på seg ansvaret

For vandalisering av sexutstilling.

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om utstillingen til fotografen Andres Serrano, som ble vandalisert av flere personer fredag.

Maskert med finlandshette og bevæpnet med brekkjern og øks tok vandalene seg inn på museet Kulturen i Lund i Sverige og begynte å gå til angrep på kunstverkene. Årsaken skal ha vært at de mislikte fotografiene, som er av til dels eksplisitt seksuell karakter.

I dag ble det klart at en nynazistisk gruppering tar på seg ansvaret, skriver Kvp.se.

På alvor

Angrepet beskrives ifølge den svenske avisa i detalj i et brev som er publisert på grupperingens hjemmeside.

Vandalene la ifølge Sydsvenskan fra seg et flygeblad med slagord som «mot dekadanse og for en renere kultur». Et annet sted heter det at «folkets stemme kommer til å reises mot dekadansen, mot perversjonene, mot forfallet og for den sunne kulturen». De hadde ikke undertegnet flygebladet, men kalte seg «nationellt sinnade unga män».

Politiet understreker at de tar nynazistens tilståelse på alvor.

- Vi kjenner til at de har tatt på seg ansvaret, og har det med i etterforskningen. Men dette er ikke å betrakte som noe bevis på at det virkelig er denne gruppen som står bak, sier Mats Persson, vakthavende ved politiet i Lund, til Kvp.se.

SJOKKERT: Kunstneren Andres Serrano har uttrykt sjokk over at noen valgte å angripe utstillingen hans i Sverige. Foto: SCANPIX/AP
SJOKKERT: Kunstneren Andres Serrano har uttrykt sjokk over at noen valgte å angripe utstillingen hans i Sverige. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Sju bilder ødelagt

Ifølge Sydsvenskan er sju av de 14 fotografiene som var utstilt helt ødelagt.

- Dette er originaler, men det må være mulig å lage nye. Vi skal diskutere med kunstneren hvordan vi skal gjøre det, sier Viveca Ohlsson ved museet Kulturen til avisa.

Hun har fått snakket med kunstneren Andres Serrano og informert ham om det som har skjedd.

- Han ble ekstremt sjokkert og trodde ikke noe slikt kunne skje i Sverige. Han var også veldig opptatt av at utstillingen skulle fortsette, sier Serrano.

Politiet opplyser at de ikke har noen mistenkte i saken.

EKSPLISITT: Dette bildet som henger utstilt i Sverige er blant de snillere Serrano-fotografiene.