Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nynorsk i offentlege anbud

Landsmøtet i Noregs Mållag oppmodar nynorskkommunar til å krevje at dei som leverer anbod og tenester, brukar nynorsk.

TA VARE PÅ NYNORSKEN: «Når private verksemder får ansvar for bruk av språk frå barnehage til ungdomsskule, må kommunane som slepp dei til, passe på at dei tek vare på nynorsken,» skriv forfattarane. Foto: NTB Scanpix
TA VARE PÅ NYNORSKEN: «Når private verksemder får ansvar for bruk av språk frå barnehage til ungdomsskule, må kommunane som slepp dei til, passe på at dei tek vare på nynorsken,» skriv forfattarane. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunar med nynorsk som tenestespråk sikrar lik og føreseieleg bruk av språk for innbuarane.

Men når tenester vert lagde ut på anbod og private verksemder tek over kommunale oppgåver, fell bruken av nynorsk ofte ut.

Private verksemder har ikkje plikt til å føre ei språklinje eller ein språkpolitikk. Då er språkbruken ofte tilfeldig, eller vert lagd opp etter overordna føringar eller vanar.

Som regel endar mange opp med bokmål i det som eigentleg er eit nynorskområde. Dette kan gjelde til dømes private barnehagar, kollektivtilbod, ferjesamband, energiselskap, reinhaldsverk, helseteneste eller IKT-tenester.

Landsmøtet i Noregs Mållag oppmodar nynorskkommunar til å krevje at dei som leverer anbod og tenester, brukar nynorsk.

Problemet har vorte synleg mellom anna der private barnehagekjeder tek over drifta av kommunale barnehageplassar i nynorskkommunar.

Der er mange døme på at dei private verksemdene nyttar bokmål. Ofte er dette eit av dei tidlegaste møta både foreldre og born har med ei offentleg teneste.

Når private verksemder får ansvar for bruk av språk frå barnehage til ungdomsskule, må kommunane som slepp dei til, passe på at dei tek vare på nynorsken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!