Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nyorientering i Høyre

Det er mer til livet enn lave skatter. Det vet egentlig Høyre.

20150903: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har satt av 10 millioner kroner på statsbudsjettet for tiltak som skal få flere barn med utenlandsk bakgrunn i barnehage. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20150903: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har satt av 10 millioner kroner på statsbudsjettet for tiltak som skal få flere barn med utenlandsk bakgrunn i barnehage. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torbjørn Røe Isaksen letter på sløret overfor Klassekampen. Han leder Høyres arbeid med å utvikle partiprogrammet for neste stortingsperiode. Nå varsler han om en mulig moderasjon i skattekuttene.

Det er foreløpig høyttenkning fra Røe Isaksens side, men det er likevel en gledelig nyorientering fra partiet.

På kort sikt møter vi fallende oljeinntekter, økende arbeidsledighet og flyktninger som skal tas imot og integreres.

På lang sikt er utfordringene større. Eldrebølgen vil legge beslag på stadig større andel av de offentlige budsjetter. Kutter vi ikke betydelig i utgiftene eller øker skattene, greier vi det ikke.

I tillegg er produktiviteten lav. Flere økonomer er redd for at vi nå er på vei inn i en ny normal, med lavere økonomisk vekst enn vi har sett før.

I den internasjonale konkurransen om utro kapital, kan Norge selvfølgelig, på kort sikt, tjene på å delta i et kappløp mot bunnen.

En reduksjon i selskapsskatten vil trolig gi økte investeringer i Norge. Men også folk flest, og ikke minst de rike, skal betale mindre skatt med Høyre i regjering.

At den enkelte vet best hva de ønsker å bruke pengene på og at mange jobber mer hvis de får beholde mer av pengene, er selvfølgelig påstander som har dyp forankring i partiet. Det er også mye sannhet i dem, spesielt for husholdninger med lav inntekt.

Lavere skatt er imidlertid ikke det eneste hensynet Høyre er nødt til å ta. Et ansvarlig Høyre må f.eks. tenke på budsjettbalansen. Lavere skatt for folk flest i dagens situasjon er ikke ansvarlig politikk.

Det er også andre grunner for at partiet bør revurdere sin iver etter skattekutt. Skal partiet vinne valg og ta vare på sin sjel, må også Høyres sosiale side komme fram.

Høyre er ikke tuftet på en idé om egoisme og næringslivsinteresser, men at den enkelte skal få ha eierskap over eget liv.

Det forutsetter at staten ikke blir for inngripende i menneskers liv, men også at den legger til rette for et godt sivilsamfunn og sikrer at barn fra ulike kår får tilnærma like muligheter til å utvikle sine talenter og leve gode liv.

Dette er den sosiale siden ved Høyres engasjement, som til tider forsvinner i den politiske kampen med partiene på venstresida.

Det er ikke et mål at Høyre skal bli partiet for høyest mulig skatter, men skal partiet hegne om sin ideologiske arv, bør iveren etter stadig flere skattelettelser stagges.

Vi har mange oppgaver vi skal løse. Og en minst mulig stat, er ikke veien å gå om landets borgere skal kunne ta eierskap over eget liv.

Hele Norges coronakart