Nyrik Karenina på strippeklubb

Litteratur-Russland raser over at en Lara Croft-liknende Anna Karenina med snakkeboble over hodet omgås strippere og kokainsniffere i Moskvas nyriking-miljø.

Katja Metelitsa har skapt storm i litterære kretser i Russland. I forfatterens nye bok flyttes Anna Karenina, hovedpersonen i Leo Tolstojs klassiske roman, fra det sene 1800-tallets salonger til Moskva i 1990-årene. Anna utvikler sitt forhold til Vronskij på sushibarer og strippeklubber, side om side med dekadente nyrikinger som sniffer kokain og sender amorøse tekstmeldinger. Ved bokas slutt er Anna en desillusjonert narkoman.

Som om ikke dette var provoserende nok, er Metelitsas Tolstoj-tolkning en åtti sider lang tegneserie hvor Anna er tegnet så hun likner den sexy dataspill-heltinnen Lara Croft.

Illsinte litterater uttaler til russiske medier at Tolstojs finstemte dialoger vanæres ved å sette inn i snakkebobler. Forfatterens barnebarn Ilja Tolstoj er ikke like bastant, men sier til The Guardian at hun ikke tror Metelitsas striper kan være et alvorlig ment prosjekt. - Jeg håper virkelig ikke at barna våre begynner å nærme seg litteratur på denne måten, sier hun.

Metelitsa tar kritikken med knusende ro. - Boka ble til ut fra min beundring for Tolstojs roman. Russere er rett og slett ikke vant til tegneserie-sjangeren, sier forfatteren, som tror Tolstoj ville likt hennes versjon av «Anna Karenina».

Les mer:

Anna Karenina i fulltekst (engelsk)