Nyryddinga

Velskrevet debutroman om barndom, sauehold og skihopping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Nyere norske romaner om bygdeliv har ofte beveget seg i skittenrealisme-stilen. I Sigmund Løvåsens debutroman «Nyryddinga» går tendensen mot romantisering. Men det er tilforlatelig gjort, ettersom tilværelsen er sett med barneøyne, altså i et svakt skjær av rosa.

Det er likevel ulne skyer av angst i eg-personen Geirs ti år gamle liv. Faren hans er ikke helt frisk, og dersom sykdommen utvikler seg til det verre, må gårdsdriften oppgis og sauene slaktes. Geir og vennen Finn skal begge gå i fedrenes fotspor og bli sauebønder. I tillegg skal de bli skihoppere om vinteren.

Løvåsen gir et fint innblikk i gutteliv i krysningen mellom barndom og voksenansvar, mellom tradisjonsrikt arbeid og moderne impulser. Disse guttene er velkjente med sauebønders rovdyrproblemer; slikt er integrert i leken deres: «Det var ikkje bjønn eller ulv som hadde tatt dyra våre, det var dinosaurar og flygeøgler. Ekornius rex og Hakkespettus mix.»

Gårdsdriftens skrekkscenario - traktorulykken - inntreffer i romanen, og påfølgende jul får juleevangeliet sin spesielle drømme-vri ved krybben: «... ikkje lenge etterpå er fjøset fullt. Det brekar rundt oss, og far og eg får ei stri med å fôre alle. Tre vitskapsmenn frå Oslo har sett lyset frå utelampa og kjem ridande med gåver, akkurat det far ønskjer seg: nytt bein, nytt hjerte og eit handbrekk til traktoren.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer