Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Nysgjerrig spissmus som ikke var bevisst sitt meget frekke spørsmål

Fredrik Skavlan får gjennomgå i ny bok.

 - INGEN AVTALE:  Fredrik Skavlan står fast på at det ikke fantes noen avtale med Odd Børretzen om å ikke snakke om samlivsbruddet med kona. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
- INGEN AVTALE: Fredrik Skavlan står fast på at det ikke fantes noen avtale med Odd Børretzen om å ikke snakke om samlivsbruddet med kona. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I den nye biografien «Odd Børretzen - et langsomt liv» blir vi bedre kjent med den folkekjære artisten og forfatteren Odd Børretzen, og boka letter på sløret om både hans strenge barndom og om hans to ekteskap - og bruddene.

• Kona Eva avslører også flere detaljer om hvorfor Odd flyttet fra henne overfor Dagbladet. Les saken her.  (Krever pluss-abonnement)

Børretzen var imidlertid selv svært sparsommelig med å dele sitt privatliv med offentligheten. Det var mange som sperret øynene opp da han besluttet å flytte fra kona Eva Bødtker-Næss, da de var henholdsvis 79 og 65 år, men ifølge boka ønsket han å uttale seg minst mulig om dette i mediene.

Han var imidlertid aktuell i forbindelse med at Niels Christian Geelmuyden hadde skrevet en bok om ham på dette tidspunktet, og gikk derfor med på å gjøre et intervju hos Fredrik Skavlan i «Først & sist», angivelig med en avtale om at de ikke skulle snakke om bruddet med kona. NRK mente imidlertid at en slik avtale ikke fant sted og Skavlan var fast bestemt på å snakke om bruddet, noe som gjorde Børretzen rasende i etterkant.

Ringte til kona I den nye biografien er denne episoden viet flere sider i boka, og vi får også vite at han ringte til Eva i fortvilelse den kvelden. Han gikk også ut i Aftenposten dagen etter og sa «jeg burde bedt han holde kjeft». NRK mente imidlertid spørsmålene om skilsmissen var avtalt på forhånd.

«Programlederen satt foroverlent som en nysgjerrig spissmus og var tydeligvis ikke bevisst på sitt meget direkte og frekke spørsmål.», står det i biografien.

Spørsmålet Skavlan stilte var: «Men når man kommer opp i din alder, er det noe vits mer da?».

«Satt han virkelig der og impliserte at dersom kjønnsutstyret ikke virket mer - om så måtte være - så var det ikke vits i noe mer?», skriver forfatteren videre.

- Jeg var litt betenkt med å kalle Skavlan en spissmus i boka, men jeg synes intervjuet var helt på kanten og jeg tror på Odd sin versjon av denne historien. Det sier også mye om Odd, så derfor ga jeg det stor plass i boka, sier forfatteren Katrine Bjerke Mathisen til Dagbladet.  

«Odd så lur ut, men helt ærlig hatet han spillet han var en del av. Bulderet innvendig støyet vanvittig, han måtte slippe noe av det ut. Han fikk lyst til å banne, men tok seg i det og sa at han heller syntes det var ergerlig med en slik forside og at han ikke kunne forstå at folk hadde glede av sånne ting. Selv mente han at slike overskrifter som oftest, nesten alltid, var forløyet ... Odd fikk ikke sagt mer, Skavlan avbrøt ham for å introdusere den neste gjesten.»

Da Eva fikk telefonen fra Odd den kvelden satt hun hjemme hos sin svigerinne i Asker og så programmet. Odd fortalte at han var sint, oppgitt, lei seg og følte seg forrådt, fordi han var blitt presentert for helt andre forutsetninger. Han syntes Skavlan hadde oppført seg uforskammet og at han hadde vært dårlig forberedt.

Odd mente Skavlan hadde forsøkt å fremstille ham som en utro jentefut.

«Sannheten var at Odd hadde vært utro to ganger i sitt liv, begge gangene med kvinner han ønsket å gifte seg med. Den første var en han møtte mens han var gift med Bjørg. Han var forelsket, men hun ville ikke. Han fikk henne ikke. Den andre var Eva, hans andre kone gjennom tretti år, som han også hadde møtt mens han var gift med Bjørg.», står det i boka.

Børretzen skal ha sagt til Eva at han kunne ønske at han ikke var så høflig og at han skulle bedt Skavlan holde kjeft og gått av scenen. «Skavlan hadde tross alt lovet noe», skriver forfatteren.

- Hadde ingen avtale Fredrik Skavlan står imidlertid fast på at det aldri fantes en slik avtale med Børretzen.

- Vi gjør ikke sånne avtaler. Dette var jo tematikken i nyhetsoppslagene omkring ham da, og naturlig for oss å spørre om, sier Skavlan til Dagbladet.

Han ville ikke gjort intervjuet annerledes om det hadde vært i dag, men kunne ønske han skjønte litt før at Børretzen ville reagere på denne måten.

 - Han hadde allerede pratet om sitt samlivsbrudd i andre medier, og han var helt inneforstått med at dette ville bli et tema også i vårt intervju. Noe han forøvrig ikke hadde noe imot. Men et eller annet sted på veien hadde han åpenbart ombestemt seg. Det skulle jeg ønske jeg skjønte litt før, sier Skavlan.

I etterkant av intervjuet var det ingen form for dialog mellom Skavlan og Børretzen.

- Det synes jeg er synd. Han uttalte seg om dette i media, men aldri til meg, sier han.

Skavlan tar likevel kritikken av intervjuet og beskrivelsen om at han er en «frekk spissmus» med knusende ro.

- Der synes jeg hun treffer godt, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media