Nyskapende seriekunst

Kjærlighetserklæring og rabulistisk reisereportasje i nyskapende, frapperende form.

TEGNESERIEBOK: Som formidable gonzo-reportere reiser Lars Fiske og Steffen Kverneland til Bayern for å oppspore Olaf G - den geniale tegneren som ble headhuntet til Simplicissimus, Europas beste satireblad for 100 år siden.

Crossover

I dag utkommer en krysning av tegneserie, kunsthistorie, rabulistisk reiseskildring og kjærlighetserklæring til kollega Olaf Gulbransson som savner sidestykke.

Boka «Olaf G» er nyskapende i form og innhold, en slags tegneseriens crossover der duoen Fiske og Kverneland tar i bruk dokumentariske elementer og tradisjonell tegnestripetenikk i parallellføringer som får frapperende virkning. Heldigvis er humoren til stede, en forutsetning når satirikeren Olaf Gulbranssons merkverdige liv skal gjenfortelles.

Tekstene er treffende der tegneserieskaperne under inntak av bayersk Schweinehax und Starkbier ispedd fransk Calvados filosoferer og analyserer med alvor og selvironi. Kverneland: «Når Gulbrann tegne, så destillere han, vettu... fyst tegne han ein heile jævla potetåker med blyant, så fjerna han 99 % av den i selva tusjingå, viske vekk blyantstrekane, og te slutt sitte han igjen med et lite drammeglass med kruttsterke akevitt!» Fiske: «Det var en usedvanlig vakker metafor, Kverneland.»

De følger gonzo-reporterens velkjente og velprøvde motto: Alltid full på jobb - mens stoff til hjemmeredaksjonen leveres med høy journalistisk og kunstnerisk kvalitet: «Vi skulle vært Simpl-tegnere, respekterte nådeløse satirikere!» sier Fiske i et anfall av mildere, ettertenksom bakrus. «Men Simpel var bara fritt og morsomt fram te 1. verdenskrig!» repliserer Steffen.

Minefelt

Dermed er tegneseriebokforfatterne inne på t politisk minefelt som de kommer seg velberget gjennom. Simplicissimus stilte seg solidarisk med keiser og fedreland. Verre ble det da nazistene overtok. Det fortelles at Goebbels var fascinert av den eksentriske Gulbransson, og anmodet om et møte. Men at Gulbransson drakk seg full og ba en sendemann overbringe sine hilsener til propagangadministeren på «en fryktlig uanstendig måte.» Kverneland uttrykker det på sin måte: «Du kan sei kan du vil om Gulbrann, men han va verken nazist eller motstandshelt.»

Med disse smakebitene fra tegneseriemakerne Lars Fiskes og Steffen Kvernelands siste bedrifter anbefaler vi hele menyen - med Schweinehax und Starkbier.

SMAKSPRØVE: Lars Fiske og Steffen Kverneland dokumenterer, tegner og analyserer Olaf Gulbransson med ironi og innsikt.