Nyslått gress

Fornyer eldgamle tradisjoner.

CD: Den stolte amerikanske bluegrasstradisjonen har alltid vært forpaktet i konservativ ånd. I beste fall har det gitt sjangeren en kvalitetssikret autentisitet, men verre er det at den strengt reaksjonære holdningen til musikken har uglesett kodeksbrytere og kvalt tilløp til kreativitet og nyskapninger.

De gamle indierockerne i Jim & Jennie and The Pinetops kan på overflaten høres ut som romantiske pastisjryttere, der de kombinerer halsbrekkende «Picnic med døden»-banjo med bittersøte nybyggerballader om død, faenskap og en strevsom hverdag.

Oppdaterer

Graver du dypere, blir det klart at prosjektet til Jim Krewson og Jennie Benford (hun synger også på den nye plata til Songs: Ohia) handler om å frigjøre og oppdatere eldgammel tradisjon på mest mulig subtilt og metaforisk vis. I stedet for å være mest opptatt av å briljere teknisk, skriver de nye sanger som handler like mye om urban fremmedgjøring og identitetssøken som den kalde vinteren og vedmangelen de beskriver i «One More In The Cabin». Når det er sagt, har vel det sistnevnte vært en moderne nok problemstilling i seg selv i Norge anno første kvartal 2003.

Bluegrassfornyer

Fra bluegrassleiren kommer unge Nickel Creek nok en gang rock, pop og indie i møte. Det Allison Krauss-produserte andrealbumet «This Side» var blant fjorårets mestselgende countryalbum i USA. I lengden blir det litt for flinkisglatt og friksjonsløst sammenliknet med det forfriskende røffe «old time»-uttrykket til Jim & Jennie. Men en karaktersterk versjon av Pavements «Spit On A Stranger» er et overbevisende vitnesbyrd om Nickel Creeks rolle som relevante bluegrassfornyere.