Nystemt tross streik

PÅ SKINNER: BERGEN (Dagbladet): Filharmonikere i svart med stivede skjortebryst er vanligvis intet særsyn i Festspill-Bergen, men nytt av året er at de sto i grupper utenfor Grieghallen og andre spillesteder da Festspillene åpnet onsdag formiddag. Arrige trommedrønn og løpesedler informerte om at Bergen Filharmoniske Orkester er tatt ut i streik, og dermed måtte både Den Høytidelige Åpning og kveldens åpningskonsert omkalfatres.

EXIT FILHARMONIKERNE, inn med andre festivalmusikere som ikke er berørt av den pågående lønnskonflikten. Dermed ble det festspillåpning likevel, som seg hør og bør med svulmende ordførertale, kronprinselige hilsningsord og en tankevekkende åpningstale av Agneta Pleijel. Og selvsagt musikk, klassisk perledryss med en viss smak av sviske fra verdensstjerners hånd, samt «Ja, vi elsker» og «Nystemten» i stående stilling. Man elsker sin hjemby i samme positur som man elsker sitt fedreland i Bergen.

VAKTE STREIKEN HARME? -  Jeg støtter musikerne fullt ut. De tjener for lite i forhold til prestasjonene, sa Bergen-Filharmoniens sjefdirigent Andrew Litton til Dagbladet. -  Det er trist at vi ikke får spille åpningskonserten, men streiker startes for å skape litt trøbbel, ikke sant? Jeg er amerikaner, jeg kan streik. Mens debuterende festspilldirektør Per Boye Hansen sa det slik: -  Musikerne har min fulle sympati. Norske musikere er grovt underbetalt. Men Festspillene er ikke en part i denne konflikten, så det er ikke streikebryteri når vi tilbyr vårt publikum alternativer.

OM MUSIKERNES Fellesorganisasjon deler Boye Hansens forståelse, er et annet spørsmål, men nå er iallfall Festspillene på skinner. Det samme er Nattjazzen, som noterte utsolgt hus på åpningskvelden. Riktig nok ble det verken sunget eller elsket i stående stilling under åpningen på USF Sardinen, men stemningen var likevel høy, og lovet det beste for resten av Bergens kulturelle løpetid også i år.