IKKE GALT Å SPISE KJØTT: Jeg er ikke med på at det er usunt, eller prinsipielt umoralsk å spise dyr, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE GALT Å SPISE KJØTT: Jeg er ikke med på at det er usunt, eller prinsipielt umoralsk å spise dyr, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Kjøtt:

Nytelsesaspektet ved å spise kjøtt ignoreres

Ikke forsøk å påtvinge andre en unødvendig asketisk livsstil som til de grader reduserer livskvalitet og trivsel.

Meninger

I sitt svar til mitt innlegg om kjøttspising, påstår Nina Johansen og Tanja Kalchenko at jeg serverer utdaterte myter, og bruker blant annet et fire år gammelt kostholdsråd fra Helsedirektoratet som «sannhetsbevis» for at det beste for oss mennesker er å bli vegetarianere.

Nok en gang; «alle» er enige om at mesteparten av kostholdet vårt bør være vegetabilsk (se lenkene nedenfor), og at det typiske «vestlige» kostholdet inneholder for mye kjøtt.

Dette gjelder særlig dersom man har en lite aktiv livsstil. Og som jeg skrev i mitt forrige innlegg; det er mulig å overleve på plantekost alene. Men jeg kan ikke se, basert på det jeg har lest om ernæring, konkludere med at det optimale er ingen animalske proteiner i kosten.

Det fins det ingen vitenskapelig enighet om så vidt jeg kan se. Det fins for eksempel ingen dokumentasjon på at fornuftige mengder animalske proteiner øker risikoen for kreft og hjerte-karsykdommer. Og ren, ensidig vegetarkost strider altså både mot det at animalske proteiner har vært nødvendig for menneskets evolusjon, og at det sunneste kostholdet for altetere (som oss mennesker) er et mest mulig variert kosthold.

På toppen av det hele ignoreres nytelsesaspektet ved maten fullstendig. Det er naturligvis helt frivillig om man spiser dyr eller ikke. Men ikke forsøk å påtvinge andre en unødvendig asketisk livsstil som til de grader reduserer livskvalitet og trivsel.

Så kan man gjerne ta tak i moderne industriell kjøttproduksjon og krav til dyrehold. Der vil det alltid være et forbedringspotensial. Det er en nesten umulig utfordring å dekke proteinbehovet for mer enn sju milliarder mennesker, og kanskje det fremtidige kostholdet bør delvis baseres på insekter og krepsdyr, altså organismer lavere i næringskjeden, og som inneholder store mengder animalske proteiner?

Men selv om vi hele tiden må forsøke å tenke nytt, og det er fornuftig både ernæringsmessig og ut fra et bærekraft-perspektiv å redusere mengden animalske proteiner, er jeg ikke med på at det er usunt, eller prinsipielt umoralsk å spise dyr. Det er å snu ryggen til vårt eget biologiske opphav.

Både WHOs kostholdsråd og Michael Pollans kostholdsråd: «Eat food. Not too much. Mostly plants» anbefaler å redusere mengden (rødt) kjøtt og la planter utgjøre hoveddelen av føden, men det står ingenting om at man fullstendig skal kutte ut å spise animalske proteiner. «mostly plants» betyr ikke «only plants», som det understrekes i den nederste lenken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.