Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nytenkning om trygd

Høyres forslag om en felles lønnserstatningsordning, er spennende takter.

Oslo, 20140821.Stefan Heggelund. På Stortinget fra Høyre. Skal lede komité for å bedre NAV.
På kontoret der han noterer fire punkter ang NAV
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20140821.Stefan Heggelund. På Stortinget fra Høyre. Skal lede komité for å bedre NAV. På kontoret der han noterer fire punkter ang NAV Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Både Høyre og Arbeiderpartiet har startet prosessene som skal lede fram til nytt partiprogram.

Høyre har allerede skapt overskrifter med forslaget fra arbeidsutvalget om å erstatte arbeidsavklaringspenger (AAP) og arbeidsledighetstrygd med en felles «lønnserstatning».

Stefan Heggelund mener dette vil bidra til å «gjenreise A i NAV». Dette er konstruktiv nytenkning fra Høyre.

Et av de største problemene med dagens trygdesystem, er at for mange går på helserelaterte trygdeordninger. En viktig grunn til det ligger i innretningen på trygdesystemet. Mister du jobben får du bare 62,4 prosent av tidligere inntekt. Blir du syk får du 100 prosent.

Også AAP er mer sjenerøs enn ledighetstrygden og mye mer sjenerøs enn den kommunale sosialhjelpen.

Kvalifiserer du til AAP ved å ha minst 50 prosent redusert arbeidsevne, får du minimum 220000 kroner eller opp til 66 prosent av tidligere inntekt.

Det gir et økonomisk insentiv til å komme seg på helsetrygd-sporet framfor sosialhjelp eller arbeidsledighetstrygd. Også den enkelte lege kan av barmhjertighetsgrunner ønske å sikre pasienten mest mulig.

Også kommunen har et insentiv til å plassere folk på helserelaterte ytelser. Kommunen sparer penger når noen går på AAP og uføretrygd framfor sosialhjelp. Disse trygdene betales nemlig av staten.

Det største problemet med dette er ikke de kortsiktige kostnadene, men at flere rapporter viser at mange blir passivisert av ordningen og at den er en vei inn til et liv på uføretrygd.

Det er gledelig å se at Heggelund og Høyre tar denne problematikken på alvor.

Et forslag om å gjøre det like attraktivt for den enkelte å komme inn på ledighetstrygd som arbeidsavklaringspenger med 66 prosent av inntekten erstattet, kan gjøre at flere kommer på rett trygd og retter seg inn mot arbeidslivet framfor et liv som ufør.

Også forslaget om å gi kommunene mer av budsjettansvaret (15 prosent), er et spennende forslag. Det kan bidra til at ansvaret plasseres der problemet best løses.

Forslaget er imidlertid ikke uten problemer. Mange unge vil nå kvalifisere til sosialhjelp framfor arbeidsavklaringspenger.

For unge som ikke enkelt finner veien til arbeidslivet med hjelp fra NAV eller andre, vil det innebære en dramatisk reduksjon i inntekten.

En bør derfor vurdere å koble Høyres forslag med en noe mer sjenerøs sosialhjelp, i tillegg til et mye sterkere apparat for å hjelpe unge inn i arbeid eller utdanning. Aktivitetsplikt kan være et slikt tiltak, men det er på ingen måte tilstrekkelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media