VIND I SEILENE: Halfdan Tangen ved Kon-Tiki Museet mener det ikke spiller noen rolle om filmen vinner Oscar eller ikke. Foto: Anders Grønneberg.
VIND I SEILENE: Halfdan Tangen ved Kon-Tiki Museet mener det ikke spiller noen rolle om filmen vinner Oscar eller ikke. Foto: Anders Grønneberg.Vis mer

Nyter godt av OSCAR-FILM

Natt til mandag kan «Kon-Tiki»-filmen vinne Oscar. Nå opplever museet på Bygdøy besøkseksplosjon.

- Vi har hatt en besøksøkning på nær 50 prosent siden filmen ble sluppet 23. august, sier markedssjef ved Kon-Tiki Museet, Halfdan Tangen, til Dagbladet.

Kon-Tiki Museet på Bygdøy har nytt godt av suksessen til den Oscar-nominerte filmen om Thor Heyerdahls ferd over Stillehavet. Natt til mandag kan den vinne prisen for beste utenlandske film under den prestisjetunge utdelingen i Los Angeles.

- Jeg forventer ikke at filmen skal vinne Oscar. At den i det hele tatt er nominert er det viktigste for oss. Selv om det hadde vært hyggelig å kunne skilte med to Oscar-priser til Heyerdahls historie, sier Tangen.

Internasjonalt Det er ikke bare besøkstallene hos museet som har skutt i været siden premieren. Tangen kan fortelle at alle typer henvendelser har eksplodert.

Kan vinne Oscar: Filmen om Thor Heyerdahls ferd over Stillehavet kan natt til mandag vinne Oscar for beste utenlandske film. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS.
Kan vinne Oscar: Filmen om Thor Heyerdahls ferd over Stillehavet kan natt til mandag vinne Oscar for beste utenlandske film. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS. Vis mer

- Vi blir kontaktet av alt fra internasjonale magasiner, til henvendelser om barnebursdager og besøk av internasjonale bankfolk, sier han.

Filmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen har solgt over 885 000 kinobilletter i Norge alene, og skal i løpet av våren lanseres i en rekke land verden over. Da skal museet bli med på verdensturné, blant annet til Tyskland, Danmark og Russland.

- Vi visste at det var viktig å henge oss på all oppmerksomheten filmen fikk. Vi vil at folk skal vite at det finnes et museum der de kan få høre originalhistorien om Thor Heyerdahl. Det var Oscar-statuetten som i sin tid ga Heyerdahl de økonomiske musklene til å dra ut på nye ekspedisjoner, sier Tangen.

Digitalisering I disse dager pågår det en oppussing av Kon-Tiki-flåten, som ikke har vært restaurert siden museet fikk den i 1950.

Fredag ble det også kjent at kulturdepartementet bevilget 350 000 kroner til digitalisering av Thor Heyerdahls arkiver.

Populær: I løpet av våren blir «Kon-Tiki» lansert i en rekke land. Da blir museet med ut på Turné. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS.
Populær: I løpet av våren blir «Kon-Tiki» lansert i en rekke land. Da blir museet med ut på Turné. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS. Vis mer

- Nå har vi muligheten til å gjøre mye mer ut av Kon-Tiki enn tidligere. Den økte oppmerksomheten etter filmen har gitt oss mange muligheter, sier Tangen.