Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt A-ha album

A-ha har fått blod på tann etter fjorårets comeback. Nå jobbes det i seks forskjellige studioer med nytt album, og alle tidligere budsjetter sprenges. Plata er i butikkene til våren, forteller Magne Furuholmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste tirsdag framfører a-ha to låter under Nobels fredspriskonsert i Oslo Spektrum. En av dem er den nye «Differences» , skrevet av Magne Furuholmen etter at han så Afghanistan-dokumentaren «Beneath the Veil».

Men i a-ha er kreativiteten så stor at låta ikke blir med på deres kommende studioalbum. Albumet har fått det til å koke i a-ha-leiren gjennom hele høsten.

- Innspillingen av den nye plata sprenger alle budsjetter til helvete. Nå jobbes det i to studioer i London, to i Oslo, et i New York og et i Malmö med det nye a-ha-albumet. Vi jobber med et fruktfat av nye og gamle talenter, sier en entusiastisk Magne Furuholmen til Dagbladet.

Helt nye veier

a-ha solgte en drøy million av sitt comebackalbum «Minor Earth, Major Sky» , gitt ut av den tyske underavdelingen av Warner Music i april 2000. Rundt halvparten av platene ble solgt i Tyskland, der a-ha ble mottatt som superstjerner på sin turné i fjor høst og festivalkonserter sist sommer. Men a-ha er ikke fornøyde med den tyske produksjonen på «Minor Earth, Major Sky», utført av Hamburg-baserte Boogieman. Denne gangen går de helt nye veier. De har involvert et helt kobbel av produsenter. Blant dem er Clive Langer og Alan Winstanley, den engelske produsentduoen som i løpet av 80-tallet og tidlig 90-tall laget lyden på plater med Elvis Costello, Madness, Neville Brothers, Morissey og Hothouse Flowers.

- 20 kokker

- Når man har 20 kokker på et kjøkken, kan man risikere at det bare blir søl, men vi synes det å involvere mange produsenter og samarbeidspartnere har vært en spennende arbeidsform. Plata har blitt til på nærmest pluralistisk vis. Det har vært som i en smeltedigel. Innspillingen har vært preget av en jævlig intensitet, sier Furuholmen.

Han begynte å skrive låter til det nye, enda navnløse albumet i januar. Selve innspillingen startet i august. Siden Paul Waaktaar-Savoy kom til Oslo sammen med familien sin i slutten av september, har de tre jobbet på hver sin kant av byen med låter.

Oppblomstring

- Denne høsten har vi hatt en veldig oppblomstring av ideer. Det har dukket opp et konglomerat av ulike innspill og låter. Prosessen fram til plata har vært preget av overskudd. Men det gjenstår å se hvordan plata blir. Det eksisterer flere versjoner av flere av låtene, sier Furuholmen. For første gang krangler heller ikke a-ha med sine produsenter.

- Nå krangler produsentene seg imellom og vi bare med hverandre, avslutter Furuholmen humoristisk.

Det nye a-ha-albumet er ferdig på nyåret. Utgivelse følger i løpet av våren.

Hele Norges coronakart