Nytt bibliotek «voldtar» Blindern

Det nye Universitetsbiblioteket på Blindern vekker sterke reaksjoner. Det vil si eksteriøret, for de færreste har ennå vært inne i bygningen som først vil bli tatt i bruk fra i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Øyne som ser - og mye mer

Særlig blant arkitekter (!) er reaksjonene negative. Hvorfor er bygningen så voldsom, når resten av universitetet virker heller beskjedent? Og hvorfor er den sort og blank? Vel, jeg skal ta stilling til disse spørsmålene, men la meg først si noen ord om situasjonsplanen.

Universitetet på Blindern er delt i en opprinnelig «nedre» campus og en «øvre» fra etterkrigstiden. Ved å legge det nye universitetsbiblioteket langs en akse som forbinder de to delene, blir universitetet endelig en helhet.

Aksen er allerede delvis ferdig, og er et heldig grep, som ikke bare binder sammen, men «hever» hele anlegget. Biblioteket skaper nærvær og styrke i denne helheten, og da dets vegg mot aksen er konkav, glir man ikke bare forbi bygningen, men ledes inn i den. For så vidt er situasjonsplanen vellykket.

Vennlig inntrykk

Vellykket er også bibliotekets interiører. I kontrast til det sorte ytre er de gjennomgående lyse, med bjerk som karaktergivende materiale. Reoler, bord, benker, håndlister og brystninger er av bjerketre, og sammen med et lyst marmorgulv blir hovedinntrykket vennlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer