Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt eventyr om Corto Maltese, med handling fra Afrika

Wandrups utvalgte: Serien er utført i dyp respekt for tegneren Hugo Pratt

SVART/HVITT: Hugo Pratt var en tegner som utnyttet lys og skygge maksimalt i sine svart/hvite serier om Corto Maltese. De fleste av seriene er også fargelagt, men mange fans foretrekker noir-preget som svart/hvitt-teknikken var fylt av. Den nye serien utgis både i svart/hvitt og farger.
SVART/HVITT: Hugo Pratt var en tegner som utnyttet lys og skygge maksimalt i sine svart/hvite serier om Corto Maltese. De fleste av seriene er også fargelagt, men mange fans foretrekker noir-preget som svart/hvitt-teknikken var fylt av. Den nye serien utgis både i svart/hvitt og farger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEGNESERIE: De har klart det igjen! Forfatteren Juan Diaz Canales og tegneren Rubén Pellejero har for andre gang lagd en historie om Corto Maltese. Etterligningen av deres felles store helt Hugo Pratt, er bortimot perfekt og innebærer heldigvis ingen forsøk på å sette et personlig kunstnerisk preg på historien.

«Equatoria» utgis både i farger og i en svart/hvitt luksusutgave med forord og utdypning av handlingen. For mange er Pratts svart/hvitt-serier de optimale utgavene, så dette er i de beste tradisjoner. Det elegante omslaget til luksusutgaven er gjengitt i hovedillustrasjonen til denne artikkelen.

"Equatoria" er den andre lange fortellingen om Corto Maltese utarbeidet av forfatteren Juan Diaz Canales og tegneren Rubén Pellejero. Den første, "Under Midnattssolen" kom i fjor.
"Equatoria" er den andre lange fortellingen om Corto Maltese utarbeidet av forfatteren Juan Diaz Canales og tegneren Rubén Pellejero. Den første, "Under Midnattssolen" kom i fjor. Vis mer

Vi som aldri får nok av eventyreren Corto, kan nå lese en sterk historie om hvordan helten er på vei hjem til Malta, men havner i Egypt. Derfra går ferden sørover i Afrika, til landet Equatoria., som lå der Sør-Sudan ligger i dag.

Den mesterlige fortelleren Hugo Pratt (1927-1995) blandet ofte historiske personer inn i sine fantasifulle, poetiske og eksotiske eventyr. Dette grepet blir fulgt opp av de nye tegnerne. Underveis til Equatoria møter Corto blant andre Winston Churchill, den greske dikteren Konstantinos Kavafis, journalisten Ida Treat og den fargerike smugleren og forfatteren Henry de Monfreid. Hans bok « Det røde haves hemmeligheter» er i sin tid oversatt til norsk.

de Monfreid er også forbilde for en av figurene i Herges Tintin-fortelling «Faraos sigarer», som er navnet på forlaget som utgir Hugo Pratt i Danmark. Deres utgaver er nydelige, med storslagne omslag og forord krydret med Pratt-tegninger. Takket være Faraos Cigarer og Tronsmos bokhandel er både disse og de nytegnede seriene tilgjengelige for norske lesere. God lesning!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!