Nytt febertokt

«Feber» er en brennende boktittel i høst. Forfatterdebutant Levi Henriksen fra Kongsvinger namedropper alt fra Carl Jularbo via Elvis til Marc Bolan i sin novellesamling på Gyldendal. Samtidig kommer det på andre siden av grensa ut en 526 siders antologi over de beste artiklene og plateanmeldelsene fra nettstedet feber.se

.

  • Fire anerkjente og høyt profilerte skribenter slo seg i oktober 2000 sammen under Feber-navnet. Sportskommentator i Expressen, Mats Olsson, semikjendiser som Andres Lokko (Killinggänget) og Jan Gradvall fra nedlagte Pop og Bibel og platebutikkinnehaver og mangeårig musikkanmelder Lennart Persson utgjorde et slags musikkjournalistisk dream team i Sverige.
  • Feber tok populærmusikk mer alvorlig enn de fleste. De skrev om musikk på en så ordrik, dyptpløyende og kontekstuelt analyserende måte at selv kulturjournalistikk-kritiker og Samtiden-redaktør Knut Olav Åmås burde være fornøyd. De skrev så langt de bare orket om akkurat hva de ville. De anmeldte gamle plater som ikke var nyutgitt bare fordi de hadde lyst. De begynte også å rangere verdens 3014 beste låter fra bunnen av. De kom til 2950.-plass (Stones-låta «Winter» fra «Goats Head Soup») før nettstedet ble nedlagt etter halvannet års drift. I starten ble den finansiert av det mektige Bonnier-konsernet, seinere av Expressen.
  • Et par av de virkelige høydepunktene er ikke med i antologien. Helt i starten hadde Feber en kombinert medlemsverving og markedsundersøkelse. Et av spørsmålene var «Hvor mange plater kjøper du i uka?» Alternativene var «100», «200» eller «300+». Litt seinere kom en leser-bruksanvisning i form av en detaljert sjangerinndelingsmodell, hvor den djerve konklusjonen var at stort sett all musikk kunne klassifiseres som pubrock. Derimot er Jan Gradvalls nerdete, «High Fidelity»-aktige essay «Om vikten av att beskära och ympa sin skivsamling» med. Gradvall hørte på hageprogrammet «Trädgårdsdags», og innså at prinsippene for hagearbeid lett lar seg overføre til en viltvoksende platesamling. Slik blir «vinylbeskjæring» et nytt begrep.

  • I Feber-antologien finner vi også lysende omtaler av flere norske band.
Blant dem er gjenforeningsklare Ricochets, Röyksopp («frälsare bland alla Hank Williams-hyllningar»), Kings of Convenience, samt Tellé-samleplata. At Sverige plutselig har begynt å ta norsk musikk på alvor, kan nok delvis tilskrives de opinionsdannende og innflytelsesrike Feber-gutta.