Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Abort

Nytt forbud fra USA kan føre til økning i aborter

USAs struping av midler til organisasjoner som gir opplysning om abort er et stort tilbakeskritt for den globale fremgangen i arbeidet med å sikre jenter og kvinners helse, rettigheter og likestilling. 

 TILBAKESLAG: Tusener av abortmostandere demonstrerte 27. januar i USAs hovedstad Washington D.C. mot Høyesteretts vedtak fra 1973 om å tillate abort i den såkalte March for Life. Forrige uke gjeninnførte Trump-administrasjonen et forbud mot at bistand fra USA skal gå til internasjonale organisasjoner som veileder om abort. Foto:  Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
 TILBAKESLAG: Tusener av abortmostandere demonstrerte 27. januar i USAs hovedstad Washington D.C. mot Høyesteretts vedtak fra 1973 om å tillate abort i den såkalte March for Life. Forrige uke gjeninnførte Trump-administrasjonen et forbud mot at bistand fra USA skal gå til internasjonale organisasjoner som veileder om abort. Foto:  Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke gjeninnførte Trump-administrasjonen et forbud mot at bistand fra USA skal gå til internasjonale organisasjoner som veileder om abort. Dette har vakt reaksjoner verden over fordi det rammer langt flere, enn de som vurderer abort.

Et forbud er et stort tilbakeskritt for den globale framgangen i arbeidet med å sikre oppfyllelse av jenter og kvinners rett til god helse, beskyttelse og likesti4lling. Det vil først og fremst påvirke ungdoms tilgang til informasjon om reproduktiv helse, og tilgang til grunnleggende og livreddende helsetjenester. Forsking viser også at det kan føre til en økning i aborter. Dette bryter med FNs bærekraftsmål og menneskerettighetene.

GENERALSEKRETÆR: Kjell Erik Øie.
GENERALSEKRETÆR: Kjell Erik Øie. Vis mer

Dersom man skal lykkes med å løfte milliarder av mennesker ut av ekstrem fattigdom, er det en forutsetning at jenter og kvinners grunnleggende menneskerettigheter oppfylles. Det nye forbudet går under betegnelsen ‘The Global Gag Rule’, som oversatt til norsk betyr «munnkurvregelen». Organisasjoner som mottar offentlig amerikansk støtte, forplikter seg til at ingen av organisasjonens ansatte, eller lokale tjenesteleverandører, kan gi informasjon om, eller nevne abort som del av veiledning rundt familieplanlegging og tilgang til prevensjon.

Dette innebærer også at helsetjenester som finansieres av andre givere, som Norge, vil kunne bli avviklet som konsekvens av manglende finansiering. Dette vil jenter og kvinner i utviklingsland tape på. De vil ikke få grunnleggende informasjon om, og tilgang til prevensjon og dermed heller ikke kunne foreta informerte beslutninger om sin egen helse og seksualitet. Tidligere studier viser at amerikansk forbud mot å støtte organisasjoner som gir informasjon om abort har hatt negative konsekvenser for mødre- og barnehelse, familieplanlegging, forebygging og behandling av hiv, og malaria.

I 2011 publiserte Verdens Helseorganisasjon (WHO) en rapport som indikerer en sammenheng mellom forbud og en økning i aborter i Afrika Sør for Sahara. Forskningsorganisasjonen Marie Stopes International estimerer at finansieringsgapet knyttet til det nyinnførte forbudet kan medføre 6.5 millioner uplanlagte graviditeter, 2.2 millioner aborter, 2.1 million utrygge aborter og 21.700 dødsfall relatert til graviditet eller fødsel, over en fireårsperiode.

Jenter og kvinner verden over har en fundamental rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet, ta informerte og selvstendig valg om når og hvorvidt de ønsker barn, og hvor mange. Når viktige helsetjenester svekkes eller kuttes, vet vi at det særlig er de mest sårbare og de fattigste kvinnene som rammes. I mange tilfeller medfører forbudet en reell trussel mot deres liv og helse.

Plan arbeider for å oppfylle jenters rettigheter og oppnå likestilling. Dette innebærer at vi jobber langsiktig i samarbeid med lokale partnere for å endre sosiale normer i lokalsamfunn for å sikre likeverd uavhengig av kjønn. Dette krever langsiktig arbeid med holdningsendring, jenter må få oppfylt sin rett til utdanning, vi må jobbe med lærere for å sikre at innholdet i undervisningen er inkluderende og av god faglig kvalitet. Jenter og ungdom må få tilgang til seksual undervisning, prevensjon og helsetjenester som er tilpasset deres behov slik at de kan ta informerte valg om familieplanlegging og seksuell aktivitet. Samtidig må vi tilrettelegge for at ungdom tilegner seg nødvendige ferdigheter slik at de etter endt utdanning, har muligheten til å få seg en anstendig jobb og forsørge seg selv og sin familie.

Barn og ungdom står i sentrum for Plans arbeid. Det er til syvende og sist disse barna som rammes når lokale partnere ikke lenger har mulighet til å videreføre arbeidet sit grunnet «The Global Gag Rule».

USAa struping av midler til organisasjoner som direkte eller indirekte, gir opplysning om abort er et stort tilbakeskritt for den globale framgangen i arbeidet med å sikre jenter og kvinners helse, rettigheter og likestilling. Tilgang til, og informasjon om prevensjon, familieplanlegging, og seksualundervisning - er helt avgjørende for at vi skal kunne nå andre viktige bærekraftsmål.

Bærekraftsmålene på utdanning, likestilling, bekjempelse av vold, helse, anstendig arbeid og sysselsetting og redusert ulikhet er umulig å nå uten at vi sikrer jenter og kvinners universelle rettigheter.

Det er viktigere enn noensinne at land som Norge tar et tydelig politisk lederskap for å sikre at jenter og kvinners rettigheter blir en prioritet i norsk utenriks- og utviklingspolitikk. Norge har lenge vært en forkjemper for likestilling og jenter og unge kvinners rettigheter, inklusiv seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Utenriksminister Børge Brende tok en tydelig posisjon forrige uke om at Norge vil bidra til å dekke gapet når finansiering til dette arbeidet blir kuttet av USA. Dagens regjering lanserte også i fjor en viktig handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken 2016-2020 som identifiserer seksuelle og reproduktiv helse og rettigheter som et viktig satsningsområde.

Plan mener at det nå er enda viktigere enn tidligere at Norge leverer på sine forpliktelser for jenter og kvinners rettigheter og likestilling. Det er viktig at Norge, og andre likesinnede land nå benytter sin posisjon og tar et tydelig politisk lederskap internasjonalt for å sikre at jenter og unge kvinners rettigheter også blir en prioritet i det normative arbeide i FN, i andre internasjonale, regionale og nasjonale fora og løfter dette i bilaterale dialoger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!