DEBATT

Debatt: Abort

Nytt forbud fra USA kan føre til økning i aborter

USAs struping av midler til organisasjoner som gir opplysning om abort er et stort tilbakeskritt for den globale fremgangen i arbeidet med å sikre jenter og kvinners helse, rettigheter og likestilling. 

 TILBAKESLAG: Tusener av abortmostandere demonstrerte 27. januar i USAs hovedstad Washington D.C. mot Høyesteretts vedtak fra 1973 om å tillate abort i den såkalte March for Life. Forrige uke gjeninnførte Trump-administrasjonen et forbud mot at bistand fra USA skal gå til internasjonale organisasjoner som veileder om abort. Foto:  Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
 TILBAKESLAG: Tusener av abortmostandere demonstrerte 27. januar i USAs hovedstad Washington D.C. mot Høyesteretts vedtak fra 1973 om å tillate abort i den såkalte March for Life. Forrige uke gjeninnførte Trump-administrasjonen et forbud mot at bistand fra USA skal gå til internasjonale organisasjoner som veileder om abort. Foto:  Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke gjeninnførte Trump-administrasjonen et forbud mot at bistand fra USA skal gå til internasjonale organisasjoner som veileder om abort. Dette har vakt reaksjoner verden over fordi det rammer langt flere, enn de som vurderer abort.

Et forbud er et stort tilbakeskritt for den globale framgangen i arbeidet med å sikre oppfyllelse av jenter og kvinners rett til god helse, beskyttelse og likesti4lling. Det vil først og fremst påvirke ungdoms tilgang til informasjon om reproduktiv helse, og tilgang til grunnleggende og livreddende helsetjenester. Forsking viser også at det kan føre til en økning i aborter. Dette bryter med FNs bærekraftsmål og menneskerettighetene.

Dersom man skal lykkes med å løfte milliarder av mennesker ut av ekstrem fattigdom, er det en forutsetning at jenter og kvinners grunnleggende menneskerettigheter oppfylles. Det nye forbudet går under betegnelsen ‘The Global Gag Rule’, som oversatt til norsk betyr «munnkurvregelen». Organisasjoner som mottar offentlig amerikansk støtte, forplikter seg til at ingen av organisasjonens ansatte, eller lokale tjenesteleverandører, kan gi informasjon om, eller nevne abort som del av veiledning rundt familieplanlegging og tilgang til prevensjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer