Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt fra Dylan-forskningen

I mai neste år blir Bob Dylan 60, og da vil nok de biografiske festskriftene florere. Clinton Heylin har valgt å legge seg først i køen, når han nå kommer med sin reviderte og utvidete biografi om mesteren man aldri blir klok på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Behind the Shades Take Two» er nesten 800 sider hvor de mange og innfløkte trådene samles bedre enn noen gang før.

  • Første gang engelske Heylin skrev bok om Dylan, var i 1991. «Behind the Shades» var egentlig bare den tredje skikkelige Dylan-biografien (de to andre var av Anthony Scaduto og Robert Shelton). Siden er Heylin blitt anerkjent som den grundigste og beste Dylan-biografen.
  • Uansett hvordan karrieren til Dylan går, har han bevart myten om seg selv. «Jeg skriver fortsatt om et mål som beveger seg,» påpeker Heylin, som mener at han dokumenterer en «pågående, uløst kamp mellom menneske og kunstner». Det er lett å overtolke Dylan, og Heylin er ikke fri for den slags synder. Blant annet mener han at dagens Dylan er på vei tilbake til Jesus. Heylin har tolket seg fram til at Dylan ønsker seg tilbake til fasen for 20 år siden, da han fsr fram som en svovelpredikant på plater som «Slow Train Coming» og «Saved». Skal vi be om at det er en feiltolkning?
  • Heylin har også en selvstendig og omdiskutert holdning til hva som er godt og dårlig blant Dylans mange plater. Den kritikerroste «Time Out Of Mind», hyllet som et comeback i 1997, blir av Heylin sett på som et verk «bygd på sandgrunn». Og han er overbevist om at Dylan aldri vil komme med et nytt mesterverk.
  • Dylan selv har for øvrig tolket seg fram til at høydepunktet i hans egen karriere kom i 1998, da han spilte inn duett med bluegrass-legenden Ralph Stanley, en kar de færreste Dylan-tilhengerne har hørt om. Så alle som tror «Blonde On Blonde» eller «Blood On The Tracks» er høydepunktene, har ikke hørt ham på sitt beste.
  • Intervjuobjektet Dylan gir ikke mye, og det lille han gir er ofte kryptisk. Under en pressekonferanse i 1986 sa han: «Jeg er bare Bob Dylan når jeg må.» «Hvem er du resten av tida?» «Meg selv,» svarte Dylan - eller var det Robert Zimmermann?

En gang ble han spurt om han hadde giftet seg etter skilsmissen fra Sara: «Ja, på en måte,» svarte Dylan, tenkte seg om og la til: «Ja, faktisk.» Intervjueren spurte så om Dylan fortsatt var gift med denne kvinnen. «Jeg er ikke sikker,» kom det.

  • Lett å bli klok på? Nei. Men Heylin letter i hvert fall på solbrillene hans. Og gåten Dylan blir litt mer forståelig.

NY BIOGRAFI: Bob Dylan er tolket og omskrevet utallige ganger. Nå kommer en revidert utgave av den grundige «Behind the Shades» fra 1991.