Nytt fra dyreriket

Ikke alle bøker kommer ut ledsaget av like kraftige basuner som for eksempel «Gråsoner» av Arne Treholt. Noen bøker kommer ut i like stor hemmelighet som den virksomheten Treholt er dømt for å ha drevet med. De er nesten usynlige. Det er rett og slett ikke nødvendig at de skal nå et massepublikum. Jeg har ei slik bok foran meg. Den omhandler til og med hemmeligheter, urbane gråsoner, fenomener så usynlige at det skal et usedvanlig skarpsinn til for å oppdage dem. Jeg snakker om Tor Åge Bringsværd, Eilert Sundt-Ohlsen og Roger Pihls «Håndbok i kartozoologi» (TIBE Forlag, 2004).

JEG HUSKER UTMERKET

godt at jeg for 30 år siden, som fast leser av anarkistorganet Gateavisa, støtte på dette fenomenet. Tor Åge Bringsværd hadde skrevet en artikkel fra Reykjavík, ledsaget av et bykart over den islandske hovedstaden. På bykartet var det plottet ut en fisk. Forvirret? Bringsværd forklarer selv i boka hvordan han oppdaget dette fenomenet fra luften om bord i Icelandair Flugfelag: «Plutselig spratt det (billedlig talt, naturligvis) en diger fisk rett i fjeset på meg! Sagt på en litt mer forståelig måte: Gatemønsteret tegnet en fisk, med et stort, klart øye

DERMED VAR

kartzoologien som vitenskap født. Bringsværd fotograferte alle gatehjørner fisken dekket, snakket med folk, skrev fortellingen «Den store fisken i Reykjavík». Men først i dag, ved 30-årsjubileet for kartzoologiens fødsel, kommer den definitive håndboka. I mellomtida er fenomenet behørig beskrevet i intervju med Dagbladets Tom Stalsberg (14.9. 2003), der det gikk fram at det i Oslo fins en vandrelaks, en grønnvinget flatsommerfugl ved Solvang kolonihage, en riesenterrier på Frogner, en ringneset dalahest i Oslo sentrum, en vandrelaks og et sprettnesehorn i området mellom Fredensborg og Vår Frelsers gravlund. De tre siste er grundig og fargerikt utforsket i håndboka.

NÅ ER MULIGHETEN HER.

Kanskje bor du midt i en ringrev. Bli kartzoolog du også. Det er slett ingen dyr hobby.