Nytt håp for kvalitetsaviser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er nytt håp for de britiske avisene The Independent og Independent on Sunday etter at den irske industrimagnaten Tony O'Reilly kjøpte dem. For å gjenopprette økonomien og tilliten til de to avisene skal han øke redaksjonenes budsjetter med en halv milliard kroner de første fem årene.

Medieulven Rupert Murdoch har fått mye av skylda for Independent-avisenes situasjon. Han har drevet priskrig med The Times, som er en viktig konkurrent. Saken verserer også i Parlamentet, som forslag til endring i konkurranselovgivningen slik at den skal hjemle mer av det som kalles fair trading. Tony Blair og hans nye Labour er ikke så lystne på en slik endring. Forpliktelsene overfor Murdoch fordi han hjalp Labour til valgseier, er blitt for store.

  • Men det ville være unfair å gi Murdoch hele skylda for «The Indy»s motbakker. Mange av dem skapte avisene selv med feilsatsning i produktutviklingen og skepsis til opprinnelig konsept. «The Indy» var alle europeiske intellektuelles store håp da den ble lansert for elleve år siden av en gjeng entusiastiske finansjournalister med Andreas Whitham-Smith i spissen. De laget en god avis som kunne virke både tørr og renslig, men som hadde mange kvaliteter som liberale, seriøse avislesere hadde lengtet etter. Og nå satt de med beviset på at det gikk an å lage kvalitetsaviser, trass i alle avisfolks skepsis.
  • Men avisene klarte det altså ikke. Etter diverse økonomiske redningsaksjoner, blant annet i tett samarbeid med en italiensk og en spansk liberal avis, ble de overtatt av Mirror-gruppen. All denne eierturbulens førte til en markert endring i avisenes redaksjonelle innhold og presentasjon. I det siste har de vært redigert av den forbruker- og livsstilsorienterte Rosie Boycott, mens hennes forgjengere er sparket på tradisjonelt vis ved plutselig å finne ny lås i kontordørene sine.
  • Den siste var Andrew Marr. Han er nå gjeninnsatt som sjefredaktør av begge aviser, mens Boycott skal ta seg av nyheter og feature. Det kan gi Europas intellektuelle et visst håp, men det var Marr som sto for mye av den uheldige fornyelsen av avisene.
  • Og de to avisene har også en sterk konkurrent både på ukedagene og på søndag. The Guardian og The Observer lever i beste velgående, sterkt profilerte og meget gode, seriøse aviser som dekker hele venstresidas behov. Og den delen av den britiske velgerskaren er for tida ganske stor og innflytelsesrik.

Denne skal i spalta på side 4 mandag. Husk MONITOR-vignett. Det er levert bilde av Murdoch, men det hadde passet mye bedre med en forside av Independent. Den ligger sikkert et sted i sentralredaksjonen det hadde jo vært topp og vist profesjonelt avismakeri. Hilsen Markus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer